FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: USKORO NOVA POLITIČKA STRANKA IZRAVNI KONKURENT SCHROEDERU

BERLIN, 5. srpnja 2004. (Hina) - Njemačka politička scena trebala biuskoro biti bogatija za novu političku stranku koja bi, kako jepriopćeno u ponedjeljak, mogla privući k sebi sve one birače koji nisuzadovoljni gospodarskim i socijalnim reformama vlade GerhardaSchroedera.
BERLIN, 5. srpnja 2004. (Hina) - Njemačka politička scena trebala bi uskoro biti bogatija za novu političku stranku koja bi, kako je priopćeno u ponedjeljak, mogla privući k sebi sve one birače koji nisu zadovoljni gospodarskim i socijalnim reformama vlade Gerharda Schroedera.

Nekoliko desetaka članova Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i predstavnici sindikata osnovali su u nedjelju inicijativu pod nazivom "Izborna alternativa: rad i socijalna jednakost", koja bi trebala poslužiti kao platforma za osnivanje nove stranke političke ljevice.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja SPD je pao na najniži stupanj popularnosti u svojoj poslijeratnoj povijesti. Tako bi, da se danas održavaju parlamentarni izbori, samo 23 posto građana biralo SPD.

Kako proizlazi iz programa "Izborne alternative: rad i socijalna jednakost", ova stranka bi se borila za poništenje reformskih mjera vlade Gerharda Schroedera koje, kako se navodi, "uskraćuju prava radnicima". Istovremeno se traži uvođenje viših poreza za poslodavce i dobrostojeće dijelove društva.

Kako je najavljeno, novoosnovana lijeva stranka bi već na izborima u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna- Vestfalija u svibnju sljedeće godine mogla konkurirati SPD-u. Gubitak vodstva u ovoj saveznoj pokrajini, koja slovi kao najvažnije socijaldemokratsko uporište, dovela bi SPD u tešku krizu, procjenjuju promatrači. Ako se izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pokažu uspješnima, nova stranka bi 2006. izišla i na parlamentarne izbore.

Politolozi novoosnovanoj lijevoj inicijativi daju dobre izglede u slučaju izlaska na izbore. Tako bi, procjenjuje se, stranka za socijalnu pravednost mogla osvojiti između 5 i 10 posto glasova. Ona može očekivati potporu prije svega na zapadu zemlje, gdje je broj razočaranih Schroederovom politikom rezova u socijalni sustav najviši. Na istoku zemlje je lijevi blok gotovo u potpunosti zauzela Stranka demokratskog socijalizma (PDS).

Vodstvo SPD-a reagiralo je oštrim kritikama na osnivanje lijeve inicijative. Potpredsjednica SPD-a Ute Vogt je inicijatorima zaprijetila trajnim izgonom iz stranke, a predsjednik SPD-a u Sjevernoj Rajni - Vestfaliji je od vodećih sindikata zatražio da se javno ograde od novoosnovane političke inicijative. Vodeći SPD političari istovremeno traže pomirenje s vodećim sindikatima, s kojima je u posljednje vrijeme došlo do brojnih sukoba koji su rezultirali zahlađenjem tradicionalno dobrih odnosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙