FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA SE PRIPREMA KORIŠTENJE PREDPRISTUPNIH FONDOVA EU-A

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska je vlada intenzivirala naporekako bi povećala apsorpcijske mogućnosti za korištenje sredstava izpredpristupnih fondova Europske unije, doznaje se u petak uMinistarstvu europskih integracija.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska je vlada intenzivirala napore kako bi povećala apsorpcijske mogućnosti za korištenje sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije, doznaje se u petak u Ministarstvu europskih integracija.

Hrvatska je dobivanjem kandidatskog statusa stekla pravo na korištenje predpristupnih fondova, koje je Europska unija namijenila kandidatima za članstvo. Međutim, sredstva iz tih fondova mogu se dobiti samo na temelju dobro izrađenih programa, za što je potrebno osposobiti državnu upravu i uspostaviti strukture koje će se time baviti.

Hrvatska je dosad dobivala pomoć iz CARDS programa, koji je Europska unija namijenila za zemlje Procesa stabilizacije i pridruživanja. Od sljedeće godine, Hrvatska neće dobivati sredstva iz tog programa, jer je on namijenjen za treće zemlje, nego će kao kandidat moći koristiti predpristupne fondove PHARE, ISPA i SAPARD.

Koliko će sredstava Hrvatska dobivati iz tih fondova trebalo bi se znati kada Europska komisija završi predpristupnu strategiju. Očekuje se da će Komisija tijekom rujna dovršiti prijedlog te strategije za Hrvatsku, koja treba biti prihvaćena na sjednici Vijeća ministara 6. listopada.

Hrvatska je dosad iz CARDS programa dobivala oko 60 milijuna eura godišnje, a predpristpna pomoć bi trebala biti znatno viša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙