FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA I MEĐUNARODNA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ POTPISALI UGOVOR O ZAJMU ZA ZAŠTITU OD ONEČIŠĆENJA VODA U PROBALNOM PODRUČJU

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - VLADA I MEĐUNARODNA BANKA ZA OBNOVU IRAZVOJ POTPISALI UGOVOR O ZAJMU ZA ZAŠTITU OD ONEČIŠĆENJA VODA UPROBALNOM PODRUČJU
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina) - VLADA I MEĐUNARODNA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ POTPISALI UGOVOR O ZAJMU ZA ZAŠTITU OD ONEČIŠĆENJA VODA U PROBALNOM PODRUČJU

HINA - Financijski servis

Predstavnici hrvatske Vlade i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) potpisali su danas u Zadru Ugovor o zajmu za projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području vrijedan 40 milijuna eura.#

Na svečanosti u Gradskoj loži na središnjem Narodnom trgu Ugovor su potpisali ministar financija Ivan Šuker i direktor Regionalnog ureda Svjetske banke u Zagrebu Anand Seth.

Potpisivanju su bili nazočni ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, te gradonačelnici Opatije, Rijeke, Zadra i Biograda, gradova koji su uključeni u prvu fazu provedbe ovog projekta.

Zajam je Hrvatskoj dodijeljen na 10-godišnji rok otplate uz 5 godina počeka, te uz kamatnu stopu od samo 2,04 posto. Država i gradovi ne daju jamstva. Zajam će vraćati država, gradovi i općine i Hrvatske vode.

Istodobno je potpisan ugovor o izvođenju radova između Hrvatskih voda i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Današnjim potpisivanjem ugovora počela je provedba prve faze zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području u navedena 4 grada, a vrijednost projekta zaštite na cijeloj obali iznosi 750 milijuna eura.

Potpisujući ugovor, ministar Ivan Šuker je rekao da o ovom projektu ovisi budućnost hrvatske obale. "Možda nismo ni svjesni koja opasnost prijeti od zagađivanja", rekao je. Dodao je da je projekt već krenuo u Opatiji, a nositelj projekta su Hrvatske vode.

Direktor Regionalnog ureda Svjetske banke u Zagrebu Anand Seth je rekao da se projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području bavi ključnim razvojnim aspektima Hrvatske, zaštitom i korištenjem prirodnih resursa u gradovima i općinama na obali, u skaldu s priključivanjem Hrvatske EU. Zaštita 1780 kilometara duge hrvatske obale i njenih 1185 otoka prioritetna je i iz ekoloških i iz gospodarskih razloga, a ovaj projekt pruža i okvir za planiranje i provedbu srednjoročnog investicijskog programa, istaknuo je Anand Seth. Napomenuo je i da je ovo prvi zajam koji Svjetska banka potpisuje s novom hrvatskom vladom.

Ministar mora, turizma, razvitka i prometa Božidar Kalmeta je rekao na današnjoj svečanosti da Projekt obuhvaća 47 općina i gradova na Jadranu. Jadran je još čist, ali već postoje kritične točke, istaknuo je.

Kalmeta je pojasnio da će se graditi biološki i kemijski pročišćivaći i novi ispusti kroz koje će ići proćišćena voda. Kazao je da će od zajma Opatija dobiti 220 milijuna kuna, Biograd 70 milijuna, Rijeka 130, a Zadar 155 milijuna kuna, te da će za 4 godine to biti ekološki zaštićeni gradovi.

Sudionike današnje svečanosti pozdravila je i gradonačelnica Zadra Ana Lovrin, a nazočan je bio i zadarski župan Ivo Grbić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙