FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEDOVOLJNO ISKORIŠTENI POLJOPRIVREDNI RESURSI ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Na području Grada Zagreba iZagrebačke županije mogućnosti poljoprivredne proizvodnje ne koristese dovoljno, što rezultira nižom razinom proizvodnje i nepovoljnimgospodarskim pokazateljima.
ZAGREB, 15. lipnja 2004. (Hina) - Na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije mogućnosti poljoprivredne proizvodnje ne koriste se dovoljno, što rezultira nižom razinom proizvodnje i nepovoljnim gospodarskim pokazateljima.

Takvo stanje poljoprivrede, rečeno je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Komore Zagreb na temu poljoprivrede Grada i Županije, utječe na nedovoljnu, nekvalitetnu i skupu ponudu.

Zagrebačko područje nije samodostatno za većinu poljoprivrednih proizvoda, iako analize pokazuju da se takvo stanje može promijeniti, odnosno samodostatnost se može povećati te na taj način smanjiti uvoz.

U cilju poboljšanja stanja, kako je rečeno, nužno je pripremiti i donijeti regionalnu strategiju poljoprivrednog razvitka te osigurati sredstva za ostvarenje razvojnih ciljeva.

Područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije bogato je i raznovrsno te pogodno za razvoj poljoprivredne i prehrambena industrije, a sam Grad Zagreb velik je i atraktivan potrošač svih poljoprivrednih proizvoda i hrane. Pritom je važno naglasiti kako daljni razvoj ove djelatnosti znači i moguće otvaranje novih radnih mjesta.

Prema iznesenim podacima, u 2002. godini na zagrebačkom području i u Zagrebačkoj županiji proizvedeno je 233.519 tona kukuruza, što je 9,3 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj. U ukupnoj proizvodnji pšenice ta područja sudjeluju s udjelom od 5,4 posto ili sa 52.745 tona, u proizvodnji ječma s udjelom od 6,1 posto, krumpira s udjelom od 8,1 posto, luka sa 7 posto, kupusa i kelja sa 12,5 posto, rajčica sa 7,4 posto, jabuka sa 18,6 posto, trešanja sa 9,4 posto, šljiva sa 6,6 posto te grožđa sa 18,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙