Takvo stanje poljoprivrede, rečeno je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK - Komore Zagreb na temu poljoprivrede Grada i Županije, utječe na nedovoljnu, nekvalitetnu i skupu ponudu.
Zagrebačko područje nije samodostatno za većinu poljoprivrednih proizvoda, iako analize pokazuju da se takvo stanje može promijeniti, odnosno samodostatnost se može povećati te na taj način smanjiti uvoz.
U cilju poboljšanja stanja, kako je rečeno, nužno je pripremiti i donijeti regionalnu strategiju poljoprivrednog razvitka te osigurati sredstva za ostvarenje razvojnih ciljeva.
Područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije bogato je i raznovrsno te pogodno za razvoj poljoprivredne i prehrambena industrije, a sam Grad Zagreb velik je i atraktivan potrošač svih poljoprivrednih proizvoda i hrane. Pritom je važno naglasiti kako daljni razvoj ove djelatnosti znači i moguće otvaranje novih radnih mjesta.
Prema iznesenim podacima, u 2002. godini na zagrebačkom području i u Zagrebačkoj županiji proizvedeno je 233.519 tona kukuruza, što je 9,3 posto ukupne proizvodnje u Hrvatskoj. U ukupnoj proizvodnji pšenice ta područja sudjeluju s udjelom od 5,4 posto ili sa 52.745 tona, u proizvodnji ječma s udjelom od 6,1 posto, krumpira s udjelom od 8,1 posto, luka sa 7 posto, kupusa i kelja sa 12,5 posto, rajčica sa 7,4 posto, jabuka sa 18,6 posto, trešanja sa 9,4 posto, šljiva sa 6,6 posto te grožđa sa 18,2 posto.