FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR ČOBANKOVIĆ O POSJETU ESTONIJI

TALLINN, 11. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo na čelu sministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva PetromČobankovićem završilo je danas petodnevno studijsko putovanje poEstoniji, provedeno s ciljem upoznavanja estonskih iskustava u procesupridruživanja EU, posebice u poljoprivrednom sektoru, kao ipostavljanja temelja za potpisivanje bilateralnog sporazuma o suradnji u poljoprivredi, te postizanja podrške Estonije hrvatskojkandidaturi za EU.
TALLINN, 11. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petrom Čobankovićem završilo je danas petodnevno studijsko putovanje po Estoniji, provedeno s ciljem upoznavanja estonskih iskustava u procesu pridruživanja EU, posebice u poljoprivrednom sektoru, kao i postavljanja temelja za potpisivanje bilateralnog sporazuma o suradnji u poljoprivredi, te postizanja podrške Estonije hrvatskoj kandidaturi za EU.

Ministar Čobanković izrazio je zadovoljstvo posjetom, napomenuvši kako je Estonija bila najuspješnija u pregovorima u poljoprivrednom sektoru prilikom procesu pridruživanja EU. Takodjer je posjet iskorišten i kako bi zatražili estonsku potporu u dobivanju statusa kandidata za EU, te za uspostavljanje što boljih bilateralnih odnosa, rekao je Čobanković.

Pritom je istaknuo korisne razgovore s ministricom poljoprivrede Ester Tuiksoo, koju je pozvao u posjet Hrvatskoj, tijekom kojeg bi bio parafiran i sporazum o suradnji u poljoprivredu.

Ministar Čobanković je izrazio uvjerenje da je Hrvatska već do sada dosta učinila na području usklađivanja zakonske legislative s onom EU, kao i u poljoprivredi, gdje, je, po njegovoj ocjeni, Hrvatska u nekim segmentima i bolja od Estonije, primjerice u savjetodavnoj službi i u razvijenim sustavima potpora, što Estonija nije imala do prije nekoliko godina.

Sada smo u procesu osnivanja Agencije za hranu i držimo da bi to trebala biti značajna institucija u provođenju Zakona o hrani i potpunog nadzora hrane, kazao je Čobanković, najavljujući da bi Agencija trebala početi s radom početkom 2005.

Kao jednu od prednosti Estonije, u odnosu na Hrvatsku, naveo je to što imaju uspostavljenu Agenciju za plaćanje kao neovisnu instituciju koju Hrvatska mora osnovati, jer je to preduvjet za korištenje predpristupnih fondova EU, poput SAPARD-a (fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj).

Dodao je da začetak te Agencije za plaćanje već imamo u Ravnateljstvu za strukturne i tržne potpore, ali da je sada moramo razviti na način kako je to predvidjela EU.

Na studijskom putovanju koje su organizirale američke organizacije USAID, DAI I World Learning, hrvatsko izaslanstvo obišlo je nekoliko estonskih gradova, posjetili su Ministarstvo poljoprivrede, Agenciju za plaćanje, Inspektorat za zaštitu bilja i još neke institucije, a primio ih je i estonski predsjednik Arnold Ruutel.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙