FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, ČETVRTAK, 08. SRPNJA 2004

ZAGREB, 8. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 8. srpnja 2004.(Hina) -

VOA/Washington - Hrvatskoj treba više objektivnosti u pitanju ulaganja

U Hrvatskoj je put prema uspjehu u poslovanju dosta mukotrpan, izjavljuje u razgovoru za Glas Amerike ravnatelj i predsjednik washingtonske konzultantske tvrtke Load Factor Milan Račić.

"Kada dođete u Hrvatsku mnogi vas otvoreno pitanju tko ste i što hoćete", tumači Račić, čija tvrtka, "za razliku od Grupe 100, organizacije hrvatskih poduzetnika koja želi ulagati u domovinu, dovodi u Hrvatsku prvenstveno inozemne ulagače čiji je sentiment prema Hrvatskoj isključivo financijske prirode", tumači postaja.

Da bi se u Hrvatskoj uspješno poslovalo, treba izgraditi kredibilitet i provesti tamo dosta vremena, naglašava Račić, napominjući da "postoji dosta dezinformacija, frustracije" ali i dodajući da je "takva situacija u skoro svim tranzicijskim zemljama".

Najveći je problem u ovom trenutku dobivanje istinitih i dobrih poslovnih informacija, tumači Račić, izdvajajući kao dodatni problem "previše birokratskih razina koje žele komadić investicijskog kolača za sebe".

Račić također smatra da neki mehanizmi unutar Fonda za privatizaciju nemaju smisla jer su, kaže on, napravljeni za ulaganja iznutra, prenosi VOA.

Hrvatska treba više objektivnosti, upozorava on u osvrtu na konferenciju hrvatskih poduzetnika u Clevelandu: "Ne postoje posebna pravila za Hrvatsku. Nismo pametniji nego bilo tko drugi premda se često tako držimo. I ta pravila određuje ulagačka zajednica", ističe on.

Komentirajući tvrdnju Grupe 100 da raspolaže s milijardu i pol dolara spremnih za ulaganje u Hrvatsku, Račić ističe da je on osobno vrlo oprezan u nabacivanju velikim brojkama, upozoravajući u osvrtu na "neke političke tonove koji su se čuli na skupu u Clevelendu" da povezivanje politike i novca nije dobro ni za koga.

"Čim nešto ispolitizirate, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje, dolazite u opasnost da će vam se stvari razbiti o glavu kad dođe do smjene vlade", objašnjava ravnatelj i predsjednik Load Factora u razgovoru za VOA-u.

Oslobođenje/Sarajevo - Tadićev stav prema krivnji za rat logičan je nastavak Miloševićeve politike

Novoizabrani srpski predsjednik Boris Tadić stao je u obranu lika i djela Slobodana Miloševića oprobanim receptom koji glasi - rasporedi krivnju za rat i zločine na sve tri strane, bilježi sarajevsko "Oslobođenje".

Ustvrdivši u jednom interviewu da Slobodan Milošević nije bio jedini ratni huškač već su to bili i Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, Tadić tvrdi da se zato predsjednici Hrvatske, Bosne i Hercegovine Srbije moraju ispričati jedni drugima, podsjeća sarajevski list.

Takav je stav zapravo "logičan nastavak politike službenog Beograda, započete još za Miloševićeve ere", upozorava "Oslobođenje", zaključujući da "Tadić, što se odnosa prema BiH, tiče, nije nikakva promjena bez obzira na to što je cijeli svijet slavio njegovo ustoličenje zbog 'pobjede demokracije i europske Srbije nad Tomislavom Nikolićem koji još sniva granicu Karlova-Virovitica-Karlobag".

"Tadić sanja ulazak u europsku obitelj ali put k njoj vodi preko Srebrenice", upozorava sarajevski list, podsjećajući da će "na dan službene i svečane inauguracije novog predsjednika Srbije u Beogradu 11. srpnja u Srebrenici biti ukopano još 335 identificiranih žrtava najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata".

Danas/Beograd - Nevladine organizacije igraju važnu ulogu u obnovi ratom narušenog života

Veleposlanik OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori Maurizio Massari opravdano je prilikom potpisivanja Sporazuma o međuetničkoj toleranciji i suradnji u Beogradu izrazio posebnu zahvalnost aktivistima civilnog društva, ističe beogradski "Danas".

"Upravo su nevladine organizacije i u najtežim vremenima čuvale i očuvale krhke niti zajedništva - onda kada je većini koja se gledala preko nišana drugačiji vidokrug bio nezamisliv, neki tihi miroljubivi ljudi njegova su stara prijateljstva", konstatira beogradski list, ističući zasluge nevladinih organizacija u "prevladavanju nasljeđa prošlosti".

Realizacija sporazuma koji je potpisalo pedesetak gradonačelnika iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunjske i Mađarske podrazumijeva ravnopravan angažman vlasti i nevladinog sektora i tek je jedna u nizu karika u obnovi ratom narušenog života, naglašava "Danas".

Danas/Beograd - NA Tadićevoj inauguraciji uglavnom šefovi diplomacije iz srednje Europe

Na inauguraciji predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića bit će prisutni uglavnom šefovi diplomacije susjednih i nekih srednjeeuropskih zemalja i Irana, povjerenik EU-a iz Slovenije Janez Potočnik i koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek, doznaje beogradski "Danas" u Demokratskoj stranci.

U Beograd će 11. srpnja doputovati austrijska ministrica vanjskih poslova Benita Ferrero-Waldner, bivši grčki ministar vanjskih poslova Jorgos Papandreou, šef slovačke diplomacije Eduard Kukan, mađarski ministar vanjskih oslova Laslo Kovacz, te šef diplomacije BiH Mladen Ivanić, navodi beogradski list.

U nedjelju će u Beogradu boraviti i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, šef diplomacije Irana Kamel Karezi, i koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek, a očekuje se i dolazak bivšeg izraelskog premijera Shimona Pereza, tvrdi "Danas".

Potvrđen je i dolazak makedonskog premijera i ministra obrane Harija Kostova i Vlada Bučkovskog, te predsjednika i premijera RS-a Dragana Čavića i Dragana Mikerevića, čime popis gostiju još nije dokončan budući da se neke potvrde još očekuju, ističe beogradski list.

APA/Beč - Cvjetanje mora u Istri kvari turistima uživanje u kupanju

Jadransko more "cvjeta" ove godine intezivnije nego proteklih a "tepih" od algi posebno je debeo u Istri, bilježi austrijska agencija APA.

Ta pojava već danima prekriva površinu mora pred hrvatskom obalom a iako alge nisu opasne po zdravlje, osjetno narušavaju uživanje turista u kupanju, napominje agencija.

Uzrok pojačanog "cvjetanja" mora upravo pred obalom Istre valja tražiti u cirkulaciji morske vode koja je ljeti pred tom hrvatskom regijom zatvorena pa morska voda ne kruži prema jugu, tumači u razgovoru za agenciju ravnatelj rovinjskog Instituta za istraživanje mora dr. Nenad Smodlaka.

Sljedeći su razlog nastanka debelog "tepiha" od algi na sjevernom Jadranu hranjive soli koje sa sobom donose talijanske rijeke, tumači dr. Smodlaka.

Koliko će dugo more "cvjetati" ovisi o mnogim čimbenicima, među kojima je najvažnije vrijeme: "Vjetar s obale otjerat će alge ali se ne može sa sigurnošću reći kada će se to dogoditi", napominje ravnatelj rovinjskog Instituta za istraživanje mora.

Proteklih je tjedana vjetar u Istri uglavnom puhao s mora pa je "tepih" od planktona postajao sve deblji, dodaje APA, zaključujući da će do promjene njegova smjera turisti morati potražiti spas u bazenima.

UPI/Washington - Maloprodaja u Hrvatskoj stagnira

Maloprodaja u Hrvatskoj nije u svibnju ove godine zabilježila nikakav porast u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, prenosi agencija UPI.

Dva mjeseca zaredom maloprodaja nije zabilježila nikakav rast što je izazvalo zabrinutost i u vezi sa stvarnom snagom hrvatske privrede, naglašava agencija.

U prva tri mjeseca tekuće godine porast BDP-a iznosio je 4,2 posto ali su se i u sektoru maloprodaje i u sektoru industrijske proizvodnje pojavili znakovi temeljne slabosti, napominje UPI.

Hrvatska se nada da će pristupiti Europskoj uniji 2007. ili 2008. g. zajedno s Bugarskom i Rumunjskom ali analitičari upozoravaju da će sve tri zemlje morati osjetno poboljšati stanje u gospodarstvu kako bi se dotada kvalificirale za ulazak u Uniju, prenosi agencija.

CME/London - Central European Media Enterprises kupuje Novu TV

Kupovinom prve hrvatske privatne tv-postaje Nova TV Central European Media Enterprises Ltd. (CME) dodatno učvršćuje svoju poziciju najveće postaje u srednjoj i istočnoj Europi, istaknuto je u priopćenju Central European Media Enterprises group.

"Hrvatska je novo i dinamično tržište i prirodna nova akvicizija dok jačamo našu ekspertizu i resurse u Sloveniji", tumači predsjednik upravnog odbora CME-a Michael Garin.

"Isključivo smo zainteresirani za izvlačenje dobiti iz rasta potrošnje i značajne potražnje za propagandom u srednjoj i istočnoj Europi", naglašava Garin.

U priopćenju je u tom kontekstu istaknuto da Nova TV pokriva oko 85 posto od ukupno 4,5 milijuna stanovnika Hrvatske te da godišnji udio gledanosti te postaje iznosi oko 25 posto, uz napomenu da je neto vrijednost tržišta televizijskog marketinga u Hrvatskoj u 2003. g. procijenjena na oko 80 milijuna eura dok bi u 2004. trebala dosegnuti 85 milijuna eura (izvor: Mediana, GfK, OK i Nova TV).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙