FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hls ponovno najavljuje štrajk liječnika

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkogsindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas mogućnosti ponovnogštrajka liječnika ako Vlada do 15. srpnja ne iskaže spremnost da s timsindikatom potpiše strukovni kolektivni ugovor (KU) za liječničku istomatološku djelatnost.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas mogućnosti ponovnog štrajka liječnika ako Vlada do 15. srpnja ne iskaže spremnost da s tim sindikatom potpiše strukovni kolektivni ugovor (KU) za liječničku i stomatološku djelatnost.

Babić se pritom poziva na odluku skupštine HLS-a od 28. lipnja koja ga je ovlastila da u slučaju nepotpisivanja strukovnog KU-a ponovno pokrene štrajk liječnika, koji je lani trajao od 15. siječnja do 14. veljače.

HLS i dalje traži potpisivanje strukovnog KU-a iako je Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) nedavno ponovno zaključilo da se prava zaposlenih u zdravstvu mogu urediti Granskim kolektivnim ugovorom (GKU), a specifičnosti pojedinih struka putem aneksa ugovoru.

HLS stoga ne sudjeluje u pregovorima o GKU koji se odvijaju u Ministarstvu zdravstva sa ostalim sindikatima zdravstva.

"Mišljenje GSV-a nije obvezujuće pa očekujemo da Vlada donese političku odluku hoće li potpisati strukovni KU s liječničkim sindikatom budući da su ga, kao oporba, poduprli za vrijeme prošlogodišnjeg štrajka", izjavio je Babić Hini.

Dodaje kako će HLS sačekati 15. srpnja, kada istječe šestomjesečni rok koji je bio "zalog dobre volje" da se otvore pregovori za rješavanje socijalnog spora.

Babić ističe da HLS ne odustaje od prošlogodišnjih zahtjeva - strukovnog KU-a i izjednačavanje liječničkih plaća sa sudačkim, tako da liječnik opće prakse prima plaću kao sudac Općinskog suda, a liječnik specijalist kao sudac Županijskog suda.

"Mi smo svjesni gospodarske situacije i ne tražimo sve odmah, već da se definiraju obveze i vremensko razdoblje u kojemu će one biti usklađene", rekao je Babić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙