FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROŠAO JUKOSOV ROK ZA ISPLATU POREZNOG DUGA

MOSKVA, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Najveći ruski izvoznik nafteJukos danas je u očekivanju da vlada započne s rasprodajom njegoveimovine, nakon što mu je prošao rok za isplatu 3,4 milijarde dolaraporeznog duga.
MOSKVA, 8. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Najveći ruski izvoznik nafte Jukos danas je u očekivanju da vlada započne s rasprodajom njegove imovine, nakon što mu je prošao rok za isplatu 3,4 milijarde dolara poreznog duga.

Rok za isplatu istekao je noćas u ponoć, nakon što vlada nije uspjela pronaći rješenje slučaja koji bi, kako tvrde analitičari, mogao umanjiti entuzijazam prema ulaganjima u Rusiju i potkopati gospodarski rast te zemlje.

Ovrhovoditelji bi svakoga časa mogli pristići u moskovsko sjedište te kompanije, ili neku od njezinih ispostava, koja proizvodi petinu ruske sirove nafte.

"Nemamo novih vijesti. Čekamo", kazao je glasnogovornik Jukosa Alexander Shadrin.

Taj je naftni gigant upozorio da mu zbog poreznog duga, ukupno vrijednog gotovo 7 milijardi dolara za 2000. i 2001, prije kraja godine prijeti propast. Analitičari ističu da bi nakon revizija za 2002. i 2003. taj iznos mogao doseći i 10 milijardi dolara.

Budućnost te kompanije u velikoj mjeri ovisi o tome da li njezin glavni dioničar Mikhail Khodorkovsky i drugi ključni vlasnici koji kontroliraju Jukos putem holding kompanije Menatep, mogu postići sporazum s Kremljem.

Neki analitičari vjeruju da je mogućnost bankrota vrlo daleka. "Vjerujemo da sve strane još uvijek mogu postići kompromis", objavila je financijska kuća Merrill Lynch. "Čak i kad bi vlada željela gurnuti Jukos u stečaj, nedostatak iskustva s bankrotom takvog obujma, nejasni zakoni, te činjenica da ta kompanija još nije iscrpila sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju, ukazuju na to da Jukos najvjerojatnije neće propasti", navodi se u njezinom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙