FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOMBINACIJA LIJEKOVA PROTIV AIDS-A DJELOTVORNA I KOD DJECE

BOSTON, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Kombinacija lijekova protivAIDS-a kojom se liječe odrasle osobe zaražene HIV-om, može bitidjelotvorna i u liječenju novorođenčadi koju virus obično agresivnijenapada, pokazala je nova studija objavljena u srijedu.
BOSTON, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Kombinacija lijekova protiv AIDS-a kojom se liječe odrasle osobe zaražene HIV-om, može biti djelotvorna i u liječenju novorođenčadi koju virus obično agresivnije napada, pokazala je nova studija objavljena u srijedu.

Otkriće bi moglo znatno pridonijeti liječenju najmlađih, dok se svakoga dana rađa 2000 djece zaražene HIV-om, od toga 90 posto u zemljama u razvoju.

Nova studija koju je objavio New England Journal of Medicine, ali i druga istraživanja, "donose sve više dokaza koji pokazuju da su antiretroviralni lijekovi sigurni, djelotvorni te da ih djeca dobro podnose", rekla je Katharine Luzuriaga s medicinskog fakulteta sveučilišta Massachusetts u Worcesteru.

Autori studije uzeli su u obzir podatke iz 25 američkih i portorikanskih medicinskih centara.

Djeca koja prije trećeg mjeseca počnu uzimati kombinaciju lijekova imaju dva puta veće izglede da će imati nisku razinu virusa AIDS-a u krvi nakon gotovo četiri godine za razliku od djece koja terapiju počinju dobivati kasnije.

Na djeci su testirane tri različite kombinacije lijekova.

Prema nekim pokazateljima liječenje HIV-a olakšano je ako se intenzivno liječenje započne tijekom djetetove prve godine. Luzuriaga i njezini suradnici nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili da virus agresivno uzvraća u bilo kojem trenutku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙