FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVI LIJEKOVI BLOKIRAJU VIRUS AIDS-A, ALI UČINKOVITOG CJEPIVA I DALJE NEMA

LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dva desetljeća nakon izbijanjapandemije AIDS-a u svijetu postoji dvadesetak lijekova za borbu protivvirusa, a znanstvenici polažu velike nade u nove generacije lijekovakoji blokiraju virus prije nego što uspije ući u ljudske stanice.
LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dva desetljeća nakon izbijanja pandemije AIDS-a u svijetu postoji dvadesetak lijekova za borbu protiv virusa, a znanstvenici polažu velike nade u nove generacije lijekova koji blokiraju virus prije nego što uspije ući u ljudske stanice.

No, učinkovito cjepivo - koje je najveća nada za zemlje u razvoju u kojima su postojeći lijekovi nedostupni milijunima ljudi - ostaje tek daleka nada.

Farmaceutska industrija svoja će najnovija dostignuća izložiti na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Bangkoku od 11. do 16. srpnja.

Predsjednik Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS-a Joep Lange očekuje da će u žarištu pozornosti biti eksperimentalni sastojci koji onemogućuju ulazak HIV-a u stanice, umjesto da se protiv njega bore unutar njih. Takvi bi lijekovi mogli pacijentima omogućiti duži život, uz manje popratnih učinaka.

"Sprječavanje ulaska virusa u stanicu je područje koje u ovom trenutku najviše obećava", izjavio je Lange, profesor interne medicine na sveučilištu u Amsterdamu.

"Jedan od najvećih problema s postojećim lijekovima je njihova dugoročna toksičnost i, osobito, njihovi metabolički popratni učinci. Vrlo je mala vjerojatnost da bi lijekovi koji onemogućuju ulazak imali iste popratne učinke", smatra Lange.

Švicarska tvrtka Roche u suradnji s američkim Trimerisom prošle je godine izbacila na tržšte prvi lijek te vrste, poznat kao inhibitor fuzije. No Fuzeon je skup, mora se ubrizgavati u organizam dvaput na dan, a rezultati njegove prodaje - ukupno 24 milijuna dolara u prvom tromjesečju 2004. - razočaravajući su.

Sad se Pfizer natječe sa Schering-Ploughom u razvoju različite vrste lijeka koji onemogućuje ulaz virusu i može se davati u obliku tablete.

Pfizer želi početi završna ispitivanja 3. faze u drugom dijelu godine, čime bi pretekao konkurenciju u razvoju lijeka koji bi, bude li uspješan, mogao donijeti prihode od 500 do 700 milijuna dolara na godinu, smatra financijska analitičarka Cathay Financiala iz New Yorka Sena Lund.

Tvrtka za analizu tržišta Datamonitor predviđa da će se tržište lijekova za AIDS/HIV udvostručiti na 12 milijardi dolara do 2012. godine, unatoč odluci velikih farmaceutskih koncerna, donesenoj pod pritiskom aktivista, o smanjenju troškova lijekova u siromašnim zemljama.

No mnogo je lošija situacija oko cjepiva i velike se vijesti o sigurnom i učinkovitom serumu ne očekuju ni u Bangkoku.

Trenutačno se ispituje 30 raznih cjepiva u 19 zemalja - ali je samo jedno u završnoj fazi koja obuhvaća testiranja na 16 tisuća dobrovoljaca u Tajlandu, no ni od njega se ne očekuje mnogo, jer je prošle godine slično istraživanje završilo neuspjehom.

"Sad se ulaže više truda nego prije, ali to još nije dovoljno", izjavio je predsjednik neprofitne Međunarodne inicijative za cjepivo protiv AIDS-a Seth Berkley.

"Učinkovit serum protiv AIDS-a obećava okončanje epidemije, a cjepivo s polovičnim učinkom, ako bi ga dobile dvije trećine odraslog stanovništva, zarazu mi moglo smanjiti za 60 posto", tvrdi Berkley, koji smatra da se to može ostvariti tako da se umjesto sadašnjih 2-3 posto ukupnih sredstava koja se troše na AIDS u svijetu, u tu svrhu počne izdvajati 10 posto novca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙