FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: RADMANOV INSTITUT I STRATEGIJE PRIVLAČENJA ZNANSTVENIKA DA SE VRATE U EUROPU

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Okupljanja znanstvenika do nedavnobila su obilježena raspravama o tome kako mladi znanstvenici odlazeraditi u Sjedinjene Države, no "ta se rasprava jasno preusmjerila iziskazivanje zabrinutosti odlijevom mozgova u razmatranje strategijekako znanstvenicima omogućiti da 'cirkuliraju' među državama", pišeInternational Herald Tribune povodom skupa znanstvenika u pariškomCite des Sciences et de Industrie.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Okupljanja znanstvenika do nedavno bila su obilježena raspravama o tome kako mladi znanstvenici odlaze raditi u Sjedinjene Države, no "ta se rasprava jasno preusmjerila iz iskazivanje zabrinutosti odlijevom mozgova u razmatranje strategije kako znanstvenicima omogućiti da 'cirkuliraju' među državama", piše International Herald Tribune povodom skupa znanstvenika u pariškom Cite des Sciences et de Industrie.

Finska, Italija i Poljska počele su financirati mrežne sustave kako bi stvorili veze sa svojim znanstvenicima u inozemstvu, a i Europska unija najavila je stvaranje internet portala koji bi pomagao iseljenim znanstvenicima da se vrate u svoju domovinu, piše list i navodi da je i u Hrvatskoj pokrenuta inicijativa da se u Splitu ustanovi institut za biološka istraživanje.

"Prošle godine je hrvatska vlada ustupila Vilu Dalmaciju, nekadašnju luksuznu ljetnu rezidenciju maršala Tita na jadranskoj obali, za stvaranje instituta za biološka istraživanja nazvanog Mediteranski institut za istraživanje života. Hrvatska je već potrošila 1,7 milijuna eura za obnovu kuće bivšeg jugoslavenskog čelnika i zgrada u kojima će biti novi laboratorij", piše list.

Svi ti projekti prvi su korak u pokušaju nadmetanja s postojećim laboratorijama koji obećavaju financiranje istraživanja i razvoja, pristup vodećim tehnologijama i drugim istraživačkim institutima, piše list. U Hrvatskoj je biologu Miroslavu Radmanu povjerena zadaća da prikupi 100 milijuna eura za stvaranje instituta u njegovom rodnom gradu Splitu, navodi list i piše da je Radman je u hrvatskoj poznata ličnost, te da je najveći dio karijere proveo u Francuskoj gdje je na pariškom Necker institut vodio istraživanja genoma i AIDS-a.

Radman kaže kako je tu zadaći prihvatio kako bi stvorio mjesto rada i života na najvišoj razini, piše list. "Neki kažu da sam potpuno lud. Zamišljeno je da to bude mjesto koje bi trebalo postati tvornica novih projekata i ideja", kaže Radman.

Radman se prošlog tjedna vratio iz Sjedinjenih Država gdje je pokušavao pridobiti bogate hrvatske iseljenike da podupru projekt, odnosno, kako je Radman objasnio listu, da igraju ulogu hrvatskih Rockefellera ili firentinskih Medicija u zamjenu za slavu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙