FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: donacije za znanost i obrazovanje u Hrvatskoj treba osloboditi poreza

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićsmatra da bi donacije za znanost i obrazovanje u Hrvatskoj trebaloosloboditi poreza što bi, po uzoru na svjetska iskustva, trebaloriješiti i u našem poreznom sustavu.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić smatra da bi donacije za znanost i obrazovanje u Hrvatskoj trebalo osloboditi poreza što bi, po uzoru na svjetska iskustva, trebalo riješiti i u našem poreznom sustavu.

Naime, predsjednik Mesić nazočio je danas na zagrebačkome Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) svečanom otvaranju III. sabora udruga AMAC/AMCA bivših studenata hrvatskih sveučilišta, nakon kojega je odgovorio i na nekoliko novinarskih pitanja o tomu što treba učiniti da bi se popravio položaj znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj.

Istaknuo je da donacije za znanstvene i obrazovne ustanove u svijetu nisu opterećene porezima pa bi zato, rekao je Mesić, i u Hrvatskoj trebalo donijeti takva rješenja u sustavu poreza što će onda pojačati i zanimanje bivših studenata hrvatskih sveučilišta za ulaganjem u njihovu matičnu akademsku zajednicu.

Predsjednik Mesić vjeruje da će Sabor AMAC/AMCA udruga polučiti uspjeh ako i u tom smislu bude poruka hrvatskoj javnosti.

Za Mesića je neupitno da bi u Državnome proračunu trebalo izdvojiti više novca za znanost i obrazovanje, ali ističe da je to lakše reći nego ostvariti budući da je za to potrebno pokrenuti hrvatsku privredu.

Ipak, Mesić se nada da smo sada, kako je rekao, "na pravome putu da pokrenemo privredu jer smo stvorili uvjete i okvire za njezino pokretanje, odnosno infrastrukturu, jer bez modernih prometnica nije moguće razvijati gospodarstvo".

Sa stajalištem predsjednika Mesića da bi se donacije za obrazovanje i znanost trebale osloboditi poreza slaže se i rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer i ističe kako bi to bio poticaj i za bivše studente i prijatelje toga najvećeg hrvatskog sveučilišta, a i ostalih hrvatskih sveučilišta, da i se i na taj način jače povežu sa svojom "Almom Mater".

(Hina) xip yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙