FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primorac: prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva od strateške važnosti

ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina)
ZAGREB, 2. srpnja 2004. (Hina)

Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva što će se od 15. do 19. studenoga održati u Zagrebu i Vukovaru u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa bit će od velike važnosti za strategiju razvoja znanosti u Hrvatskoj, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Ministar Primorac sa suradnicima održao je danas konferenciju za novinare u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) na kojoj je otvorio portal "Hrvatski znanstvenici u inozemstvu" te govorio o Kongresu za koji tvrdi da će biti "iskorak" prema sustavnijim vezama hrvatskih znanstvenika i institucija sa znanstvenicima hrvatskoga podrijetla koji žive i rade diljem svijeta.

Kongres se organizira kao sastavni dio strateškoga promišljanja razvoja znanosti u Hrvatskoj i bez bilo kakvoga političkog konteksta, rekao je ministar. Smatra da će Kongres biti važan za kreiranje Državnoga proračuna za sljedeću godinu, odnosno da će utjecati da se iz Državne riznice izdvoji više novca za znanost i obrazovanje.

Ministar je najavio 18. studenoga u Vukovaru potpisivanje Deklaracije o razvoju znanosti, koja će biti za potpisnike obvezujuća.

Primorac očekuje da će već 2005. postati vidljivi rezultati Kongresa, odnosno da će započeti konkretni znanstveni projekti na kojima će surađivati hrvatski znanstvenici iz domovine i inozemstva, a bit će temeljno financirani iz inozemnih sredstava, a potpomognuti sredstvima Republike Hrvatske.

Kongres će imati važnu ulogu u poboljšavanje komunikacije hrvatskih znanstvenika koji žive i djeluju u inozemstvu s kolegama iz Hrvatske, a nada se Primorac, pružit će i jasniji uvid hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu u stanje u Hrvatskoj.

Jer, dodao je, budući da je i sam živio i radio u inozemstvu skoro devet godina, uvjerio se da znanstvenici u inozemstvu doista ne znaju jesu li ili nisu potrebni domovini.

Na Kongresu će očekuje oko 200 sudionika iz svih znanstvenih područja koji će, kako je dodao Primorac, razgovarati i o prihvatu i boravku znanstvenih novaka u inozemstvu te osnivanju skupine recenzenata koji bi pomagali u prosudbi znanstvenih projekata i programa.

U Kongres će se uključiti i VIII. Sabor Svjetskoga zbora hrvatskih liječnika.

(Hina) xip ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙