FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽETVA PŠENICE NA STARINSKI NAČIN

GRADIŠTE, 3. srpnja 2004. (Hina) - Žetva na stari, tradicionalnislavonski način, strojevima s polovice 20. stoljeća, prikazana je usubotu na poljoprivrednome gospodarstvu Zvonka Čolakovca u Gradištunedaleko od Županje u sklopu priredbe "Kruh naš svagdašnji, žetva ivršidba u prošlosti".
GRADIŠTE, 3. srpnja 2004. (Hina) - Žetva na stari, tradicionalni slavonski način, strojevima s polovice 20. stoljeća, prikazana je u subotu na poljoprivrednome gospodarstvu Zvonka Čolakovca u Gradištu nedaleko od Županje u sklopu priredbe "Kruh naš svagdašnji, žetva i vršidba u prošlosti".

Odjeveni u slavonsko narodno radno ruho, žetvene su običaje u nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja, među kojima su bili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković, vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer i predstavnici Hrvatskoga narodog vijeća iz Vojvodine, iz Skupštine općine Subotice, prikazali članovi Kulturno-umjetničkog društva "Seljačka sloga" iz Gradišta.

Također je prikazan i rad na starinskim strojevima za preradu žitarica, kao što su "šrotara", "vijara", "trijer" i vršilica", a koji su se u nekim slavonskim kućanstvima rabili do prije 15-ak godina.

Proglašeni su i najuspješniji proizvođači u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji u županjskome kraju godine 2003., a nagrade su im uručili ministar Čobanković i župan Šafer.

U sklopu priredbe "Kruh naš svagdašnji, žetva i vršidba u prošlosti" izloženi su i autohtoni slavonski suveniri te kulinarski specijaliteti, a posjetitelji su se mogli provozati i u konjskim zapregama županjske Konjogojske udruge "Stari graničar".

Osim Turističke zajednice grada Županje, pokretača priredbe "Kruh naš svagdašnji, žetva i vršidba u prošlosti" koja se na gospodarstvu Zvonka Čolakovca održava drugu godinu zaredom, pokrovitelji priredbe su i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatska turistička zajednica, te Vukovarsko-srijemska županija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙