FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNMIK UPOZORIO KAKO NEĆE PRIHVATITI IZMJENE USTAVNOG OKVIRA KOSOVA

PRIŠTINA,7.srpnja 2004.(Hina) - Dužnosnici UNMIK-a upozorili su usrijedu u Prištini kako izmjene Ustavnog okvira Kosova nisu u ovlastiSkupštine Kosova.
PRIŠTINA,7.srpnja 2004.(Hina) - Dužnosnici UNMIK-a upozorili su u srijedu u Prištini kako izmjene Ustavnog okvira Kosova nisu u ovlasti Skupštine Kosova.

Ovo upozorenje UNMIK-a uslijedilo je nakon što je u utorak predsjedništvo Skupštine Kosova odlučilo uvrstiti na dnevni red sjednice Skupštine u četvrtak glasovanje o Ustavnom okviru Kosova, objašnjavajući to stajalištem da ovaj dokument kao takav sprečava provedbu mnogih aktualnih procesa na Kosovu.

Glasnogovornica UNMIK-a Mechthil Heneke izjavila je u srijedu kako Skupština Kosova ima pravo sugerirati, ali nema ovlasti izvršiti izmjene u Ustavnom okviru, koji je trenutno najviši akt na Kosovu, a kojega su sačinili predstavnici kosovskih institucija i UNMIK-a. Predložene izmjene za koje se zalažu zastupnici Skupštine Kosova su izvan ovlasti Skupštine i UNMIK neće dopustiti tako nešto, jer za svaku izmjenu tog dokumenta treba da ima potporu UN-a.

"Bit će dopuštene manje izmjene, ali neće biti dopuštene bitne promjene Ustavnog okvira", objasnila je glasnogovornica UNMIK-a na današnjoj konferenciji za novinstvo u Prištini, dodajući kako bi zastupnici, osim srpskih koji i dalje bojkotiraju rad Skupštine, htjeli promijeniti i sam naziv dokumenta od Ustavnog okvira na Ustav Kosova, ali da UNMIK to neće dopustiti. Osnovni zahtjev vezan uz izmjene tog akta odnosi se na veće ovlasti kosovskih institucija.

Prijedlog izmjena Ustavnog okvira našao se i nedavno pred zastupnicima, no odustali su od rasprave zbog upozorenja UNMIK-a da je promjena tog dokumenta u ovlasti civilnog upravitelja UN-a na Kosovu.

Predsjednik Odbora za ustavna pitanja SkupštineArsim Bajrami izjavio je da će, bez obzira na pritisak UNMIK-a, parlament usvojiti izmjene Ustavnog okvira.

Procedura nalaže da se Ustavni okvir Kosova može promijeniti samo ako nove amandmane potpiše civilni upravitelj UN-a na Kosovu.

Inicijativa za promjenu Ustavnog okvira pokrenuta je prije gotovo godinu dana u Skupštini Kosova, a temeljni zahtjev albanskih i drugih nesrpskih zastupnika su veće ovlasti privremenih kosovskih institucija.

Unatoč upozorenjima UNMIK-a da to nije u ovlasti kosovskih insitucija, predsjednik parlamenta Nexhat Daci i šefovi najvećih parlamentarnih skupina istakli su kako će Skupština, bez obzira na stajalište UNMIK-a, prije isteka sadašnjeg mandata potkraj listopada ove godine, usvojiti izmjene.

Izbori za novu kosovsku Skupštinu zakazani su za 23. listopada ove godine, a kosovski dužnosnici ističu da je formiranje budućeg parlamenta i vlade s ograničenim mandatom neprihvatljivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙