FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KOSOVO POD PROTEKTORATOM EU ?

PRIŠTINA,6.srpnja.2004(HINA) - Kosovo bi trebalo postati protektoratEU, najnoviji je prijedlog skupine liberala u njemačkom parlamentu,koji je u utorak u Prištini iznio njemački zastupnik Rainer Stinner.
PRIŠTINA,6.srpnja.2004(HINA) - Kosovo bi trebalo postati protektorat EU, najnoviji je prijedlog skupine liberala u njemačkom parlamentu, koji je u utorak u Prištini iznio njemački zastupnik Rainer Stinner.

"Europska unija ne samo što treba preuzeti aktivniju ulogu već na Kosovu treba uspostaviti protektorat", izjavio je Stinner novinarima nakon razgovora s kosovskim čelnicima, a prije odlaska u Beograd gdje će također izložiti ovaj prijedlog.

Stinner je rekao da bi po tom prijedlogu, koji je tek u zametku, EU preuzela na sebe uz ostalo i vanjsku politiku dok bi KFOR zadržao obranu Kosova. UNMIK bi zamijenila misija EU koja bi se zvala EUMIK.

Objašnjavajući prijedlog, koji podržava i njemačka zaklada Friedrich Naumann, Stinner je rekao da bi Kosovo predalo svoj suverenitet EU čime bi se onemogućilo vraćanje suvereniteta Srbije nad Kosovom.

Iznio je ocjenu da UNMIK nije dovoljno učinkovit na područjima sigurnosti, uspostave pravne države i gospodarskog razvoja.

Stinner je također kazao da ovaj prijedlog za rješenje kosovskog pitanja može biti prihvatljiviji od prijedloga Albanaca i Srba. Albanski zahtjev za neovisnost Kosova, po mišljenju Stinnera, unatoč unutarnjoj potpori, nema potporu izvan Kosova. Prijedlog o vraćanju Kosova pod suverentiet Srbije , po njegovu mišljenju, nije realan, dok bi drugi srpski prijedlog o kantonizaciji Kosova doveo do njegove dezintegracije.

Prva reagiranja predstavnika kosovskih Albanaca na ovaj prijedlog bila su negativna, jer njih zadovoljava samo neovisnost Kosova.

Stinner će najnoviju inicijativu za rješenje kosovskog pitanja iznijeti i dužnosnicima i političarima u Beogradu, a nakon toga će, kako je najavio, biti spreman iznijeti i detalje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙