FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GREDELJ OD DSV-A TRAŽI DA SE O NJEGOVOM SLUČAJU ODLUČUJE JAVNO

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca isudac bjelovarskog Županijskog suda Vladimir Gredelj zatražio je danasod Državno sudbenog vijeća (DSV) da za javnost otvori ročište na kojemće se 15. srpnja odlučivati o zahtjevu za stegovnim postupkom protivnjega.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca i sudac bjelovarskog Županijskog suda Vladimir Gredelj zatražio je danas od Državno sudbenog vijeća (DSV) da za javnost otvori ročište na kojem će se 15. srpnja odlučivati o zahtjevu za stegovnim postupkom protiv njega.

Pokretanje stegovnog postupka i Gredeljevo razrješenje zbog navodno neurednog obnašanja sudačke dužnosti zatražio je sredinom svibnja predsjednik bjelovarskog Županijskog suda Mladen Piškorec. On tvrdi da Gredelj kao sudac u građanskom odjelu tog suda rješava manje predmeta od prosjeka suda i od državnog prosjeka, te da pravodobno ne uzima predmete koji imaju prednost, primjerice radni sporovi.

Ročišta na kojima se odlučuje o zahtjevu za pokretanjem stegovnog postupka u pravilu su zatvorena za javnost, no na zahtjev suca za kojeg se traži stegovni postupak DSV može ročište otvoriti za javnost.

Upravo je to Gredelj današnjim pismom predsjedniku DSV-a Milanu Gudelju i učinio, istaknuvši kako želi da javnost bude potpuno i pravovremeno informirana.

Gredelj tvrdi da je postupak predsjednika bjelovarskog suda protivan međunarodnim poveljama koje uređuju status sudaca, hrvatskom Ustavu, Statutu UHS-a te Nacionalnom programu RH za pridruživanje EU. Smatra da je riječ o nastojanju da se "suđenjem neposlušnom predsjedniku UHS-a" obračuna s pravom građana na udruživanje, slobodom izražavanja i idejom neovisnosti sudstva koju, kako kaže, UHS s njim na čelu dugi niz godina zastupa.

Gredelj u pismu predsjednika DSV-a obavještava da je o postupku odlučio obavijestiti OESS, EU, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Europsku udrugu sudaca i medije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙