FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojni Kabinet Predsjednika RH: oduzimanje čina generalu gotovini niti jest niti je moglo biti razmatrano

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - U povodu upita jednog vijećnika najučerašnjoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, je litočno da je generalu Anti Gotovini oduzet generalski čin, a što suprenijeli mediji, danas je priopćenjem reagirao Vojni kabinetPredsjednika Republike u kojem se navodi da je institut oduzimanjačina propisan zakonskim odredbama, te da u slučaju generala Gotovinenije ispunjen niti jedan od uvjeta, pa eventualno oduzimanje čina nitijest, niti je moglo biti razmatrano.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - U povodu upita jednog vijećnika na jučerašnjoj sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, je li točno da je generalu Anti Gotovini oduzet generalski čin, a što su prenijeli mediji, danas je priopćenjem reagirao Vojni kabinet Predsjednika Republike u kojem se navodi da je institut oduzimanja čina propisan zakonskim odredbama, te da u slučaju generala Gotovine nije ispunjen niti jedan od uvjeta, pa eventualno oduzimanje čina niti jest, niti je moglo biti razmatrano.

U priopćenju se navodi da je institut oduzimanja čina Oružanih snaga propisan člankom 166. Zakona o službi u Oružanim snagama po kojem se vojnoj osobi čin oduzima samo u tri slučaja: ako joj prestane hrvatsko državljanstvo, ako je pravomoćnom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od tri godine za kazneno djelo počinjeno s namjerom, te ako joj je pravomoćnom presudom vojnostegovnog suda izrečena stegovna kazna oduzimanja čina.

Navedene odredbe su obvezujuće te se u svakom slučaju kad se stekne neki od citiranih uvjeta, čin mora oduzeti. Eventualno predlaganje oduzimanja čina, analogno propisanom postupku za dodjelu čina, odnosno, promaknuće, u nadležnosti je ministra obrane. Na njegov prijedlog, konačnu odluku donosi predsjednik Republike Hrvatske kao ustavni vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, stoji u priopćenju koje je potpisao pročelnik Vojnog kabineta general bojnik Krešimir Kašpar.

Kako danas donosi jedan hrvatski dnevnik, a na koji se u priopćenju poziva Vojni kabinet Predsjednika Republike, na jučerašnjoj je skupštinskoj sjednici Splitsko-dalmatinske županije SDP-ov vijećnik Vinko Bajrović postavio pitanje - je li Anti Gotovini oduzet čin generala. Kako nitko nije znao odgovor na to pitanje, rečeno je da će biti proslijeđeno Vrhovnom zapovjedniku, predsjedniku Stjepanu Mesiću, prenosi taj list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙