FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PDV NA PRIVATNU LIJEČNIČKU PRAKSU NIJE NEUSTAVAN

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Odredba Zakona o porezu na dodanuvrijednost prema kojoj privatnici koji pružaju liječničke usluge nisuoslobođeni PDV-a kao zdravstvene ustanove u vlasništvu države,županija i gradova nije protuustavna i ne dovodi do neravnopravnogpoložaja na tržištu, utvrdio je danas Ustavni sud.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Odredba Zakona o porezu na dodanu vrijednost prema kojoj privatnici koji pružaju liječničke usluge nisu oslobođeni PDV-a kao zdravstvene ustanove u vlasništvu države, županija i gradova nije protuustavna i ne dovodi do neravnopravnog položaja na tržištu, utvrdio je danas Ustavni sud.

Osporavanom odredbom PDV-a su oslobođeni domovi zdravlja, hitna pomoć, poliklinike, opće i specijalne bolnice i klinike te ustanove koje pružaju njegu u kući, ali ne i privatnici, odnosno trgovačka društva koja pružaju zdravstvene usluge. Smatrajući da ta odredba omogućava monopolistički položaj zdravstvenih ustanova, a privatnu liječničku praksu stavlja u neravnopravan položaj na tržištu Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu predložila je ocjenu ustavnosti te odredbe, no ustavni suci to nisu prihvatili.

U obrazloženju ustavnosudske odluke navodi se da su zdravstvene ustanove javne službe na koje se primjenjuje Zakon o ustanovama, dok se trgovačka društva osnivaju radi stjecanja dobiti, a njihovu djelatnost uređuju propisi o trgovačkim društvima. Riječ je o pravnim osobama s različitim pravnim položajem, te stoga nije neustavno različito propisivanje njihovih obveza, stav je ustavnih sudaca.

Za suce je neosnovana i tvrdnja Udruge da su liječničke usluge privatnika zbog sporne odredbe, odnosno plaćanja PDV-a 22 posto skuplje od usluga zdravstvenih usluga. Suci, naime, podsjećaju da privatnici, za razliku od zdravstvenih ustanova, imaju pravo na odbitak pretporeza kojeg su im zaračunali njihovi dobavljači.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙