FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za prostorno uređenje podržao izmjene zakona o gradnji i o prostornom uređenju

ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Saborski Odbor za prostorno uređenje i zaštituokoliša danas je podržao predložene izmjene Zakona o gradnji i Zakonao prostornom uređenju, kojima Vlada planira stati na kraj bespravnojgradnji i skratiti rok za izdavanje građevinske dozvole.
ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Saborski Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša danas je podržao predložene izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, kojima Vlada planira stati na kraj bespravnoj gradnji i skratiti rok za izdavanje građevinske dozvole.

Resorna ministrica Marina Matulović-Dropulić kazala je da se izmjenama Zakona o gradnji predlaže smanjiti podzakonske akte, građevinski inženjeri i arhitekti više ne bi bili obvezni svake četiri godine polagati stručni ispit.

Povećao bi se broj tzv. jednostavnih objekata za čiju gradnju ne bi trebala građevinska dozvola, racionaliziran je broj potvrda, mišljenja i suglasnosti potrebnih za izdavanje građevinske dozvole (bile bi nužne samo potvrde za protupožarnu zaštitu, protiv ionizirajućeg zračenja, za stabilitet objekta te potvrde vezane uz zaštitu kulturne baštine).

Investitor više ne bi mora sve te suglasnosti tražiti na više adresa, već bi postao jedan ured koji bi u određenom roku odlučivao hoće li ili ne izdati građevinsku dozvolu.

Tim bi se mjerama, kaže ministrica, uvelike skratio rok za izdavanje građevinske dozvole.

Tu dozvolu ne bi mogli dobiti objekti koji su građeni protivno prostornim planovima, dok bi se kod zahtjeva za legalizaciju objekta, koji se podnesu nakon isteka ove godine, uz komunalni doprinos plaćao i iznos u vrijednosti jednog i pol doprinosa. U protivnom, ako bi se ti zahtjevi podnijeli do kraja ove godine, plaćao bi se samo komunalni doprinos.

HSS-ovac Zlatko Tomčić predložio je čvrsto povezivanje građevinske i lokacijske dozvole, da se građevinska dozvola može dobiti samo ako je lokacijska već pribavljena.

Usprotivio se predloženoj odredbi da se dopusti proširenje kuće u obimu od 20 posto u odnosu na 'kvadraturu' ucrtanu u građevinskoj dozvoli, ocjenjujući da se time legalizira bespravna gradnja.

Ministrica Matulović-Dropulić uzvratila je komentarom da "nema kuće u Hrvatskoj koja nije izašla iz svojih gabarita", ali se složila s tim da Odbor amandmanom ukine tu odredbu.

Odbor je jednoglasno podržao i izmjene Zakona o prostornom uređenju, po kojima općine koje nisu donijele prostorni plan ne bi smjele graditi u tzv. prostoru 1000 plus 300 metara. Riječ je o pojasu kopna u širini od 1000 metara od obalne crte i pojasu mora u širini od 300 metara od obalne crte.

Izmijenjeni su i rokovi za donošenje prostornog plana - u priobalju se moraju donijeti do kraja ove, a u ostalim dijelovima države do kraja iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙