FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSIJEK: POGLAVARSTVO O KOPAČKOM RITU I BURZI ROBA

OSIJEK: POGLAVARSTVO O KOPAČKOM RITU I BURZI ROBAOSIJEK,6. srpnja 2004.(Hina) - Osječko-baranjsko Županijskopoglavarstvo zaključilo je danas kako postoje brojni problemi zaštitei razvitka Parka prirode "Kopački rit", u rješavanje kojih se, osimlokalnih, trebaju uključiti i nadležene državne institucije.
OSIJEK,6. srpnja 2004.(Hina) - Osječko-baranjsko Županijsko poglavarstvo zaključilo je danas kako postoje brojni problemi zaštite i razvitka Parka prirode "Kopački rit", u rješavanje kojih se, osim lokalnih, trebaju uključiti i nadležene državne institucije.

Kako je istaknuto, osim neusklađenosti zakonskih propisa, koji reguliraju djelatnost i nadležnost pravnih osoba na području Parka, problem stvara miniranost toga zaštićenog područja, koja se procjenjuje na 10 četvornih kilometara te područje koje se nalazi na lijevoj obali Dunava i nedostupno je hrvatskim vlastima.

Poglavarstvo je ocijenilo kako bi mjere Vlade trebale biti usmjerene na usklađivanje zakonske regulative po pitanju gospodarenja parkom, utvrđivanje njegove točne površine, s obzirom da o tome trenutačno postoje različiti podaci, te rješavanje pitanja razgraničenja i dostupnosti površina na lijevoj obali Dunava.

Ravnateljica Javne ustanove Park prirode "Kopački rit" Melita Mihaljević izvijestila je kako je u posljednje tri godine, sredstvima Svjetske banke, međunarodnih fondova i državnog proračuna, u obnovu toga područja uloženo oko 3 milijuna eura te da je, nakon obnove infrasturkture, u prvih šest mjeseci ove godine Kopački rit, zabilježen značajan porast broja posjetitelja.

Poglavarstvo je pokrenulo inicijativu za izradu istraživačko-razvojne studije "Robna burza u Osijeku, kao infrastrukturna potpora razvitku hrvatskog gospodarstva", a koju će izraditi osječki Ekonomski fakultet. U raspravi je ocijenjeno da bi osnivanje burze roba omogućilo stabiliziranje tržišta poljoprivrednih proizvoda, profiliranje i unapređivanje poljoprivredne proizvodnje te usklađenost sa zemljama Europske unije, koje imaju takve burze.

S ciljem sufinanciranja kapitalnih ulaganja u projekte biljne proizvodnje i druge razvojne projekte u poljoprivredi Poglavarstvo je iz proračuna odobrilo iznos od 500.000 kuna. Odlučeno je da se investicijske potpore dodjeljuju obiteljskim gospodarstvima, u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna, a poljoprivrednim zadrugama do 30.000 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙