FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KARLOVAC: SEMINAR O NEPOSREDNOM IZBOR NAČELNIKA, GRADONAČELNIKA I ŽUPANA

KARLOVAC, 5. srpnja 2004. (Hina) - Državni tajnik Središnjeg državnogureda za upravu Antun Palarić izjavio je danas da je Vlada RepublikeHrvatske Zakon o neposrednom biranju načelnika, gradonačelnika ižupana za sada odbila jer je "nedorečen".
KARLOVAC, 5. srpnja 2004. (Hina) - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić izjavio je danas da je Vlada Republike Hrvatske Zakon o neposrednom biranju načelnika, gradonačelnika i župana za sada odbila jer je "nedorečen".

"To se posebno tiče onog dijela koji se odnosi na stranačku stegu, na opoziv u slučaju nezakonitosti rada te na nedorečeni odnos između Gradskog vijeća kao neposredno biranog predstavničkog tijela i autonomnosti gradonačelnika", rekao je Palarić na seminaru na temu "Utjecaj neposrednog izbora načelnika, gradonačelnika i župana na lokalnu samoupravu - hrvatski model i njemačka iskustva". Skup je organizirao Savjet za europske integracije u Karlovačkoj županiji za načelnike, gradonačelnike i župana, dok su o njemačkim iskustvima govorili predstavnici lokalne samouprave u Bavarskoj.

Budući da je u 15 od 16 njemačkih okruga zaživio neposredan izbor gradonačelnika, a naznaka je da će se to uskoro dogoditi i u jedinom preostalom okrugu, predavači su se zbog pozitivnih iskustava otvoreno zalagali za takav model.

Neposredno biran okružni poglavar (župan) Aichach-Freidberga Christian Knauer rekao je da "neposredno biranje gradonačelnika uravnotežuje interese" te da se ne treba bojati zlouporabe.

Gosti su pozvali lokalne čelnike Karlovačke županije da ih posjete u Bavarskoj kako bi prikupili iskustva o tamošnjem modelu lokalne samouprave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙