FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ŠUVAROV "HRVATSKI KARUSEL" BRITKA JE KRITIKA TUĐMANOVŠTINE

ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Istupajući protiv službene, tuđmanovskeHrvatske, Stipe Šuvar je zajedno s malobrojnim borcima protivnacionalističke histerije govorio u ime druge Hrvatske, kao što su uto vrijeme protivnici rata i nacionalizma okupljeni oko Beogradskogkruga govorili u ime druge Srbije, prenosi beogradski "Danas" ocjene sbeogradske promocije knjige "Hrvatski karusel" nedavno preminulogčelnika SRP-a.
ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Istupajući protiv službene, tuđmanovske Hrvatske, Stipe Šuvar je zajedno s malobrojnim borcima protiv nacionalističke histerije govorio u ime druge Hrvatske, kao što su u to vrijeme protivnici rata i nacionalizma okupljeni oko Beogradskog kruga govorili u ime druge Srbije, prenosi beogradski "Danas" ocjene s beogradske promocije knjige "Hrvatski karusel" nedavno preminulog čelnika SRP-a.

"Kad je prevagnuo nacionalistički i antijugoslavenski zov rata, Šuvar je, dosljedan svojim uvjerenjima, ostao socijalist-marksist, Hrvat-Jugoslaven, i antinacionalist", kazao je beogradski sociolog i Šuvarov bliski prijatelj Milenko Marković na promociji u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, dodajući da je čelnik SRP-a nakon raspada Jugoslavije "nastavio bitku, prije svega protiv hrvatskog, ali i svih drugih nacionalizama.

"Šuvar se nije ustručavao izreći oštre kritike na račun Tuđmana i tuđmanovštine a nije ga pokolebao ni politički ni psihološki teror ni nasrtaji čak i na njegov život", prenosi beogradski "Danas" riječi Milenka Markovića.

Sociolog Zoran Vidojević ocijenio je da se u središtu knjige nalazi "fenomen vrtuljka", ukazujući na Šuvarove riječi da su tranzicijske zemlje osuđene na tapkanje u mjestu, odnosno na "perpetuiranje sadašnjeg ekonomskog i socijalnog beznađa sve dok u svjetskim razmjerima ne nastupe dublji, tektonski poremećaji".

"To je iskrena analiza prijelaza iz modela realsocijalizma u njegovom mekšem - samoupravnom - vidu, u kapitalizam poluperiferije i periferije", konstatira Vidojević.

Među stotinjak okupljenih na promociji bili su i nekadašnji srbijanski i savezni dužnosnici Dragoslav Draža Marković, Mirko Tepavac, general Stevan Mirković, Špiro Galović i drugi, te Latinka Perović a promocije Šuvarove knjige bit će ovih dana održane i u Novom Sadu i u Subotici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙