FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PROJEKT "SOLARNI KROV ŠPANSKO": 7,6 TISUĆA KWH STRUJE ZA GODINU DANA

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - U godinu dana od početka rada solarnisustav u okviru projekta "Solarni krov Špansko", proizveo je 7,6tisuća kilovatsati (kWh) električne energije, što znatno premašujegodišnje potrebe prosječnog hrvatskog kućanstva koje iznose 3,5 tisućakWh.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - U godinu dana od početka rada solarni sustav u okviru projekta "Solarni krov Špansko", proizveo je 7,6 tisuća kilovatsati (kWh) električne energije, što znatno premašuje godišnje potrebe prosječnog hrvatskog kućanstva koje iznose 3,5 tisuća kWh.

Rekao je to na današnjem susretu s novinarima u povodu prve godišnjice početka rada sustava predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju Ljubomir Majdandžić.

Riječ je o prvom autonomnom kućnom sustavu dobivanja električne energije pomoću energije sunca instaliranom u Hrvatskoj koji je spojen na elektroenergetski sustav i u koji je investirano 35 tisuća eura. Majdandžić očekuje se da će se ta investicija isplatiti za 10 do 12 godina.

Kako se pokazalo, sustav zadovoljava polovicu potreba kućanstva za električnom energijom i to tako da tijekom danjeg svjetla proizvodnjom premašuje potrebe domaćinstva za strujom, a višak struje predaje u elektroenergetsku mrežu, dok se tijekom noći i za vrijeme kada solarni moduli ne proizvode dovoljno energije kućanstvo opskrbljuje električnom energijom iz mreže.

U prvih godinu dana, rekao je Majdandžić, sustav je isporučio Hrvatskoj elektroprivredi dnevni višak od 4,5 tisuća KWh električne energije i to besplatno, jer još uvijek ne postoji zakonska regulativa koja bi omogućila prodaju viška struje.

Uz proizvodnju električne energije, sustav osigurava i podmirivanje potreba kućanstva za toplom vodom, a kada za grijanje vode nije dostatna sunčeva energija, kao dopunski energent koristi se plin.

Primjenom ovih rješenja, ističe Majdandžić, dobivena je ušteda toplinske energije i do 60 posto. Također, izračunao je Majdandžić, jednogodišnjom upotrebom solarnog sustava, izbjegnuta je emisija 6 tona ugljičnog dioksida, koliko bi nastalo proizvodnjom 7,6 KWh električne energije iz konvencionalnih izvora.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙