FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U PETAK PREGOVORI SA SUDANSKIM POBUNJENICIMA

SUDAN-SUKOBIU PETAK PREGOVORI SA SUDANSKIM POBUNJENICIMAZAN ZAM, Sudan, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters/AFP) - Sudanski ministarunutarnjih poslova Abdel Rahim Mohamed Husein rekao je u u četvrtak daće pregovori s pobunjenicima iz zapadne regije Darfur početi u petak uČadu.
ZAN ZAM, Sudan, 1. srpnja 2004. (Hina/Reuters/AFP) - Sudanski ministar unutarnjih poslova Abdel Rahim Mohamed Husein rekao je u u četvrtak da će pregovori s pobunjenicima iz zapadne regije Darfur početi u petak u Čadu.

Nakon višegodišnjeg sukoba u Darfuru između nomadskih arapskih plemena i afričkih zemljoradnika, prošle su se godine pobunile dvije skupine optužujući vladu u Kartumu da naoružava arapske milicije, koje su pljačkom i paljenjem sela sukob pretvorile u najveću humanitarnu krizu na svijetu. Sudanska vlada optužbe opovrgava i obećaje da će razoružati pobunjenike.

"Naš pregovarački tim kojeg čine ministar vanjskih poslova i ministar za humanitarna pitanja... otputovao je u N'Jammenu zajedno s glavnim tajnikom Kofijem Annanom kako bi započeli pregovore", rekao je Husein, najavljujući početak pregovora za petak.

Prije odlaska iz zemlje, glavni tajnik UN-a Kofi Annan poručio je izbjeglim Afrikancima u Darfuru da ih nitko neće tjerati da se vrate kućama bez zajamčene zaštite od arapskih milicija.

Regiji je hitno potrebna humanitarna pomoć. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da bi u Darfuru u idućih mjesec dana moglo umrijeti još 10.000 ljudi ako međunarodna zajednica hitno ne pošalje znatnu humanitarnu pomoć čiju bi podjelu osiguravale vojne snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙