FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKI VELEPOSLANIK U ŠVICARSKOJ PREDSJEDA 8.SASTANKOM RADNE SKUPINE VLADINIH STRUČNJAKA ZA MINE

ŽENEVA, 6. srpnja 2004. (Hina) - Osmi sastanak Radne skupine vladinihstručnjaka za mine različite od protupješačkih i eksplozivne ostatkerata održava se od 5. do 16. srpnja 2004. u Ženevi pod predsjedanjemhrvatskog veleposlanika u Švicarskoj Gordana Markotića, priopćila je uutorak Stalna misija RH pri uredu UN-a u Ženevi.
ŽENEVA, 6. srpnja 2004. (Hina) - Osmi sastanak Radne skupine vladinih stručnjaka za mine različite od protupješačkih i eksplozivne ostatke rata održava se od 5. do 16. srpnja 2004. u Ženevi pod predsjedanjem hrvatskog veleposlanika u Švicarskoj Gordana Markotića, priopćila je u utorak Stalna misija RH pri uredu UN-a u Ženevi.

Ova je radna skupina osnovana na drugoj revizijskoj konferenciji Konvencije o zabrani ili ograničenju uporabe određenog konvencionalnog oružja s pretjeranim traumatskim učinkom ili djelovanjem bez obzira na cilj (Konvencija o konvencionalnom oružju) održanoj 2001. godine, dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi u priopćenju, osnovni zadatak radne skupine je ispitivanje postojeće stvarne i pravne okolnosti problema eksplozivnih ostataka rata i mina različitih od protupješačkih te iznošenje prijedloga odgovarajućih rješenja.

Značajan uspjeh radna skupina je ostvarila prošle godine usvajanjem V. Protokola uz Konvenciju o konvencionalnom oružju kojim se uređuje uklanjanje, mjere zaštite i upozoravanje civilnog pučanstva, međunarodna pomoć i suradnja te, na dobrovoljnoj osnovi, najprikladnije postupanje pri proizvodnji, skladištenju i uporabi oružja kod kojeg postoji povećana vjerojatnost da bi moglo rezultirati eksplozivnim ostacima rata.

Uz hrvatskog veleposlanika, koji radnom skupinom predsjedava u svojstvu predsjedavajućeg idućeg sastanka država stranaka Konvencije o konvencionalnom oružju, u upravljanju radom skupine pomažu koordinatori za mine različite od protupješačkih, finski veleposlanik Markku Reimaa i koordinator za eksplozivne ostatke rata, indijski veleposlanik Jayant Prasad, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙