FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: CIJENA KOJU VRIJEDI PLATITI KAKO BI SE SUDILO MILOŠEVIĆU

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Suđenje Slobodanu Miloševiću pretvarase u žalostan maraton, a pojavljuju se i strahovi da bi se moglopretvoriti u farsu i postati loš primjer za suđenje Sadamu Huseinu, noto je cijena koju vrijedi platiti kako bi se ostvarila pravda,ocjenjuje londonski Financial Times.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Suđenje Slobodanu Miloševiću pretvara se u žalostan maraton, a pojavljuju se i strahovi da bi se moglo pretvoriti u farsu i postati loš primjer za suđenje Sadamu Huseinu, no to je cijena koju vrijedi platiti kako bi se ostvarila pravda, ocjenjuje londonski Financial Times.

Postoji opasnost da se suđenje Miloševiću, najvažnije suđenje za ratne zločine nakon Nuernberga, pokaže pravno i politički kontraproduktivnim, ocjenjuje list podsjećajući da Milošević svako pojavljivanje na sudu koristi da se obraća javnosti u Srbiji, potkopava one koje su na vlast u Srbiji došli nakon njega i napada sud kao primjer jednostrane pravde pobjednika. Pojavljuju se dvojbe mogu li se Miloševiću dokazati tužbe za genocid, posebice u slučaju Srebrenice, tvrdnje da je Milošević previše bolestan da izdrži suđenje i kritike da je pridonio oživljavanju nacionalizma i protudemokratskih osjećaja u Srbiji, nabraja list.

"Odgovor na takve dvojbe treba biti jasan. Cijena međunarodne pravde u slučaju od ovolike važnosti neizbježno će biti visoka. No vrijedi je platiti jer se pravda ne treba samo izvršiti. Mora se i vidjeti da je izvršena", ocjenjuje se u komentaru lista.

Premda su optužbe protiv Miloševića izvanredno složene jer se odnose na razdoblje od deset godina u tri različite zemlje, odluka da se iznesu opravdana je pa čak i ako neke od njih neće biti moguće dokazati, ocjenjuje list zaključujući da čak i ako se Miloševićeve "odgovornosti nedvojbeno ne dokažu, važno je za narod Srbije, a poglavito za žrtve u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu, da se one javno iznesu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙