FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: REAKCIJE NA POHVALU HRVATSKE SURADNJE PREDSJEDNIKA I GLAVNE TUŽITELJICE HAAGA

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik haaškog suda Theodor Meroni glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte pozitivno su ocijenilihrvatsku suradnju s Haagom uz podsjećanje na obavezu uhićenja haaškogbjegunca Ante Gotovine, objavljuje Radio slobodna Europa primjećujućida nitko iz vrhova hrvatske vlasti nije danas komentirao pohvale izHaaga.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik haaškog suda Theodor Meron i glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte pozitivno su ocijenili hrvatsku suradnju s Haagom uz podsjećanje na obavezu uhićenja haaškog bjegunca Ante Gotovine, objavljuje Radio slobodna Europa primjećujući da nitko iz vrhova hrvatske vlasti nije danas komentirao pohvale iz Haaga.

Ocjene predsjednika suda Merona i haaške tužiteljice Del Ponte nije komentirao čak ni premijer Sanader u uvodnoj riječi na današnjoj sjednici vlade, no moguće objašnjenje je "da se čuva za petak kada će se u Saboru raspravljati o kvalifikacijama u najnovijim haaškim optužnicama", primjećuje se u prilogu.

Pohvale iz Haaga za postaju je komentirao donedavni SDP-ov ministar vanjskih poslova Tonino Picula koji smatra to dobrom vijesti "za pravdu i za Hrvatsku", no smatra da suradnja nije radikalno poboljšana, nego je novost da HDZ "umjesto otvorenog opstruiranja suradnje s Haagom koji je prakticirao dok smo mi kao koalicijska vlada bili na pozornici, danas kao vladajuća stranka ni na koji način ne želi ugroziti jedino što ima kao rezultat nakon šest mjeseci svoje vladavine, a to je očuvanje ranije postignutog dobrog međunarodnog položaja Hrvatske".

Sveučilišni profesor međunarodnog kaznenog prava Ivo Josipović kaže u razgovoru za postaju da je "dobro što je tužiteljica ponovno prepoznala kvalitetnu suradnju Hrvatske i Haaga, no nezgodna je implicitna tvrdnja u zahtjevu da Hrvatska uhiti Gotovinu i da je on u Hrvatskoj što Hrvatsku stavlja pred ozbiljne probleme". Ostali oblici suradnje dobro se razvijaju, od dokumentacije, obrazovanja, pregovora o preuzimanju predmeta, "tako da smo s područja političkih problema krenuli na neke tehničke ili pravne finese koje treba rješavati u hodu", dodaje Josipović u razgovoru.

No pri preuzimanju predmeta treba riješiti "neke od pravnih i praktičnih problema koji se odnose na implementaciju haaškog prava u hrvatsko pravo jer hrvatski sudovi moraju suditi prema hrvatskim zakonima", primjećuje Josipović, prenosi RFE. "Sada je pitanje interpretacije onih pojmova koje sadrži haaški Statut a koji nisu inkorporirani u europska kontinentalna prava, pa ni u hrvatsko. Riječ je o jednom od oblika zapovijedne odgovornosti, riječ je o zajedničkom zločinačkom pothvatu. Uz to postoje i neki praktični problemi od zaštite svjedoka, organizacije takvih predmeta, načina na koji će se činjenice iz haaških optužnica predočiti u formu hrvatskih. Sve skupa to su rješivi problemi i uz malo napora Hrvatska bi trebala otkloniti svaki mogući problem", kaže Josipović za RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙