FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MILOŠEVIĆ PREDLOŽIO KAO PRVE SVJEDOKE PRIMAKOVA I MITSOTAKISA

DEN HAAG, 5. srpnja 2004. (Hina) - Među prvim svjedocima obrane kojeje bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević predložio dasvjedoče pred Haškim sudom (ICTY) su bivši ruski premijer JevgenijPrimakov, bivši predsjednik grčke vlade Konstantin Mitsotakis te bivšišef francuske kontraobavještajne službe Yvess Bonnet, izjavio je uponedjeljak u Haagu Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović.
DEN HAAG, 5. srpnja 2004. (Hina) - Među prvim svjedocima obrane koje je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević predložio da svjedoče pred Haškim sudom (ICTY) su bivši ruski premijer Jevgenij Primakov, bivši predsjednik grčke vlade Konstantin Mitsotakis te bivši šef francuske kontraobavještajne službe Yvess Bonnet, izjavio je u ponedjeljak u Haagu Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović.

"U prvoj grupi svjedoka su Primakov, Mitsotakis, bivši šef francuske kontraobavještajne službe Yvess Bonnet, nekoliko francuskih generala, njemački general Elmar Schmeling, bivši zapovjednik glavnog stožera ruske vojske Sergej Ivašov, bivši i sadašnji predsjednici vlada i drugi visoki dužnosnici", kazao je novinarima Tomanović.

Milošević je danas trebao održati uvodnu riječ na početku izvođenja dokaza obrane, no zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja i preporuke liječnika održana je samo kraća rasprava o administrativnim pitanjima postupka na kojoj je ocjenjeno da kontinuirano pogoršanje njegovog zdravlja, kronično visoki krvi tlak i oštećenja organa koje on uzrokuje, zahtijevaju "radikalno preispitivanje" nastavka procesa.

Na sjednici je predloženo utvrđivanje njegove sposobnosti da sudjeluje u suđenju, te nametanje profesionalnog branitelja i druge mjere koje bi omogućile nastavak suđenja, no Milošević je sve te prijedloge odbio i zatražio mjesec dana odmora za daljnju pripremu obrane.

Njegov pravni savjetnik Tomanović rekao je da on ne bi mogao biti nametnuti branitelj Miloševiću, istučući kako se on ima pravo braniti sam jer ne priznaje Haški sud.

Govoreći o pozvanim svjedocima, kazao je da će među njima biti i Hrvati iz Hrvatske, Muslimani iz BiH i Albansci s Kosova.

Na upit o pozivanju bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, sadašnjeg britanskog premijera Tony Blaira i drugih zapadnih državnika, Tomanović je potvrdio kako Milošević traži da ih sud pozove da svjedoče pod obvezujućim nalogom kao tzv. "neprijateljski svjedoci".

Milošević je do sada sudu dao popis prvih 26 svjedoka koje namjerava pozvati, sudu je dostavio podatke o identitetu 1.480 predviđenih svjedoka a tužiteljstvu obznanio samo 270 imena, zbog čega je optužba na današnjoj sjednici prosvjedovala i najavila da će tražiti sankcije za optuženog.

Raspravno vijeće nije Miloševiću ograničilo broj svjedoka koje namjerava pozvati već mu je vrijeme za iznošenje obrane ograničilo na 150 radnih dana. On je danas najavio da namjerava skratiti ispitivanje svjedoka kako bi ih mogao pozvati što više.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙