FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUĐENJE MILOŠEVIĆU: ZBOG BOLESTI POTREBNO PREISPITATI NASTAVAK POSTUPKA

DEN HAAG, 5. srpnja 2004. (Hina) - Umjesto početka dokaznog postupkaobrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku SlobodanuMiloševiću u ponedjeljak je, zbog njegovog pogoršanog zdravstvenogstanja, na Haškom sudu održana rasprava o administrativnim pitanjimana kojoj je sudsko vijeće najavilo da će preispitati nastavak suđenjau svjetlu zdravstvenog stanja optuženog.
DEN HAAG, 5. srpnja 2004. (Hina) - Umjesto početka dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću u ponedjeljak je, zbog njegovog pogoršanog zdravstvenog stanja, na Haškom sudu održana rasprava o administrativnim pitanjima na kojoj je sudsko vijeće najavilo da će preispitati nastavak suđenja u svjetlu zdravstvenog stanja optuženog.

"Došlo je vrijeme da se radikalno preispita nastavak suđenja u svjetlu zdravstvenog stanja optuženog", rekao je predsjedavajući raspravnog vijeća sudac Patrick Lipton Robinson, nakon rasprave o zdravstvenom stanju optuženog u kojoj je Milošević prosvjedovao zbog činjenice da je doveden u sudnicu unatoč protivljenju liječnika.

Predsjedavajući raspravnog vijeća, sudac Robinson pročitao je na početku sjednice dva liječnička izvješća u kojima je ocijenjeno kako je optuženom potreban odmor do 9. srpnja zbog "jako povišenog krvnog tlaka" čije su vrijednosti 200/130. U izviješću je navedeno da kao posljedicu hipertenzije optuženi ima proširenu lijevu srčanu pretklijetku. Uz napomenu kako bi stres povezan sa suđenjem mogao pogoršati stanje, ocijenjeno je da optuženi može sudjelovati samo u raspravi o administativnim pitanjima.

Milošević je pokušao spriječiti čitanje izvješća, rekavši kako je to njegova privatna stvar, no sudac Robinson je kazao kako praksa to omogućuje kada je u interesu suđenja te da javnost ima pravo biti informirana o njegovu stanju.

"Nakon što me je jutros pregledao, liječnik je kategorično i s ljutnjom prosvjedovao protiv ideje da me danas dovodite ovdje", rekao je Milošević na kojem je bilo uočljivo da se ne osjeća dobro.

Sudac Robinson je prvo ustvrdio kako vijeće nije primilo jutrošnje izviješće, potom da ga je primilo usmeno pa je Milošević na kraju od njega zatražio da provede istragu oko toga i utvrdi tko od službenika suda, kako je rekao, "bezočno manipulira" informacijama o njegovu zdravlju, ocijenivši da se radi "o klasičnom primjeru fizičkog maltretiranja zatvorenika".

Vijeće je optužio da mu je svojim odlukama i nametnutim rokovima za pripremu obrane drastično pogoršalo zdravstveno stanje. Milošević je zatražio da se odgodi početak iznošenja obrane za "najmanje mjesec dana obzirom na nalog liječnika i potrebe pripreme svjedoka".

"Pitam se tko se to plaši da budem u dobrom stanju kada treba početi moje poluvrijeme", kazao je Milošević.

Prijatelj suda (amicus curiae) Steven Kay upozorio je da je Milošević danas imao probleme kod ulaska u sudnicu gdje mu je ukazana liječnička pomoć. Zdrastvtveno stanje optuženog kontinuirano se pogoršava od početka suđenja 12. veljače 2002., kazao je Kay, dodajući da je ono danas kronično pogoršano te da je očito da nije u stanju izvoditi dokaze obrane.

Zatražio je da vijeće ocjeni njegovu procesnu sposobnost, odnosno da li je uopće spreman sudjelovati u suđenju, te da mu odobri najmanje dva tjedna odmora.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice ponovo je aktualizirao pitanje nametanja branitelja Miloševiću koji se brani sam kao i korištenja mogućnosti da izvodi dokaze preko video veze iz pritvora, a od vijeća je zatražio sankcije protiv Miloševića jer je optužbi obznanio samo manji dio imena svjedoka koje namjerava pozvati.

Novi član vijeća, sudac Ian Bonomy predložio je da Milošević podnese uvodnu riječ u pisanom obliku, kako bi izbjegao stres suđenja.

Milošević je odlučno odbacio sve te prijedloge, istučući kako "odvjetnik ne dolazi u obzir" ta da on želi sam u sudnici ispitivati svoje svjedoke i uvodnu riječ iznijeti usmeno.

Apelirao je na vijeće da "uvaži elementarne biloške i medicinske limite" i omogući mu primjereno vrijeme za pripreme.

Sudac Robinson kazao je kako će vijeće razmotriti sve iznesene argumente i izviješća liječnika te danas ili najkasnije sutra donijeti odluku o nastavku procesa. Današnju raspravu pratilo je 15-tak televizijskih ekipa i stotinjak akreditiranih novinara.

Milošević je optužen u 66 točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja koje su srpske snage počinili 90-ih godina u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙