FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRAIZVEDBA ŠOVAGOVIĆEVA "JAZZA" 7. SRPNJA U RIJECI

RIJEKA,5. srpnja(Hina) - Predstavu "Jazz" za koju je tekst napisaoFilip Šovagović, kao dio programa "Project Refugees" Europskekazališne konvencije, praizvest će 7. srpnja u dvorištu riječkogFilozofskog fakulteta glumci i gosti Hrvatske drame riječkog HNK Ivanapl. Zajca, najavljeno je danas u Rijeci na konferenciji za novinare.
RIJEKA,5. srpnja(Hina) - Predstavu "Jazz" za koju je tekst napisao Filip Šovagović, kao dio programa "Project Refugees" Europske kazališne konvencije, praizvest će 7. srpnja u dvorištu riječkog Filozofskog fakulteta glumci i gosti Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, najavljeno je danas u Rijeci na konferenciji za novinare.

Šovagović je tekst napisao za kulturnu manifestaciju Riječke ljetne noći u sklopu kojih će predstava biti praizvedena, naglasila je intendantica riječkog HNK Mani Gotovac dodavši da je autor tekst pisao oko godinu dana.

Redatelj predstave Ivica Buljan kazao je da je riječ o predstavi koja govori o "vrsti duhovnog izbjeglištva", "trima generacijama jedne obitelji" te o "marginalnosti osamljenika". Predstavu je teško žanrovski odrediti, ali u njoj ima i pjevanja, i plesa, i glume te se može reći da je "Jazz" muzički komad, rekao je Buljan. Dodao je da ta predstava nije standardna te da "ulazi u zonu postdramskog kazališta i na rubu je performansa".

Glazbu za predstavu je skladao Mitja Vrhovnik Smrekar, dramaturginja je Magdalena Lupi, a scenografkinja i oblikovateljica svjetla Lada Badurina. Kostime je osmislila Ana Savić Gecan, a pri osmišljavanju scenskog pokreta surađivao je Andrei Koteles.

U predstavi glume Bosnimir Ličanin, Zoran Prodanović Prlja, Zrinka Kolak Fabijan, Damir Orlić, Luka Peroš, Ana Kvrgić, Zdenko Jelčić, Zdenko Botić, Davor Jureško, Sabina Salamon, Andreja Blagojević, Predrag Sikimić i šestogodišnji dječak Jakov, unuk intendantice Mani Gotovac.

Zdenko Jelčić, hrvatski glumac koji je prije 17 godina glumačku karijeru nastavio u Švicarskoj, kazao je da je nakon razgovora s kolegama zaključio da bi od hrvatskih kazališta mogao glumiti samo u riječkom HNK i zagrebačkom Exitu jer je, smatra, u ostalim kazalištima počela vladati birokracija.

Na dan praizvedbe predstave "Jazz" bit će predstavljena i Šovagovićeva knjiga "Jazz" koju u slopu Kazališne knjižnice riječkog HNK Ivana pl. Zajca izdaju riječki HNK, Izdavačka kuća "Adamić" i riječki ogranak Društva hrvatskih književnika.

Filip Šovagović rođen je 1966. u Zagrebu gdje je studirao glumu i filmsku režiju. Autor je drama "Zvonimir Zajc", "Cigla", "Ptičice" i "Festivali". Za dramu "Cigla" dobio je nagradu Udruženja hrvatskih dramskih umjetnika za najbolji praizvedeni tekst u sezoni 1998/1999, a ista predstava u izvedbi splitskog HNK proglašena je najboljom na Festivalu hrvatske drame "Marulićevi dani".

Šovagović je scenarist je i redatelj nedavno završenog filma "Motivi jednog revolucionara".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙