FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

pučišća: završio kazališni seminar za pripadnike hrvatske manjine

PUČIŠĆA, 26. lipnja 2004. (Hina) - U prostorima Klesarske škole uPučišćima na otoku Braču večeras je završio sedmodnevni seminar"Stvaranje kazališta" na kojemu je, u organizaciji Hrvatske maticeiseljenika (HMI), sudjelovalo 12 pripadnika hrvatske manjine iz sedameuropskih zemalja.
PUČIŠĆA, 26. lipnja 2004. (Hina) - U prostorima Klesarske škole u Pučišćima na otoku Braču večeras je završio sedmodnevni seminar "Stvaranje kazališta" na kojemu je, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika (HMI), sudjelovalo 12 pripadnika hrvatske manjine iz sedam europskih zemalja.

Pod vodstvom redateljice Nine Kleflin i dramskog pisca i književnika Mire Gavrana, sudionici seminara iz Rumunjske, Češke, Slovačke, Mađarske, Austrije, Srbije i Crne Gore te Makedonije uvježbavali su dvije Gavranove komedije, "Sve o ženama" i "Četverokut", te klasičnu dramu "Antigona", koje su večeras izveli na završnoj priredbi.

Seminar je zamišljen kao kazališna radionica na kojoj se korak po korak stvara predstava, usvajajući pritom tajne kazališnog stvaralaštva i razvijajući stečena znanja do same izvedbe.

Kazalište je izvrstan medij za razvitak hrvatskog kulturnog identiteta, poručuje Vesna Kukavica iz HMI, koja zajedno s Nives Antoljak vodi taj projekt na Braču, stoga HMI na taj način želi postići integraciju kulture matične zemlje i autohtonih hrvatskih kultura u zemljama iz kojih dolaze.

Miro Gavran preveden je na 17 europskih jezika, uključujući i onih zemalja u kojima su Hrvati autohtona manjina, pa je njegov izbor za voditelja seminara pun pogodak, smatra Kukavica.

Istodobno u Pučišćima traje dvotjedni jezični tabor HMI na kojemu sudjeluje 150 djece, pripadnika hrvatske nacionalne manjine, iz Budimpešte i južnih mađarskih županija. Predavači hrvatskog jezika su profesori osnovne i srednje hrvatske škole u Budimpešti te zagrebačke osnovne škole Ante Kovačić, s kojom je mađarska škola pobratimljena.

Tabor, koji je prvi put organiziran 1995. godine u okolici Zagreba, održava se u Pučišćima drugi put za redom zahvaljujući suradnji i gostoprimstvu Klesarske škole i njezina ravnatelja Tonča Vlahovića. Jezični tabor završava 2. srpnja.

Vesna Kukavica također je najavila kako će se ovoga ljeta u kolovozu na Braču održati škola folklora i izrade narodnih nošnji.

Osim što hrvatskim manjinama želi pokazati kulturne i prirodne ljepote Dalmacije, MHI tim aktivnostima želi hrvatskoj dijaspori približiti taj najiseljeniji hrvatski otok i uspjehe koje su iseljeni Bračani u novim domovinama postigli, navodeći kao primjere Čileance s bračkim korijenima Antonia Skarmeta i Ramona Diaza Eterovića, najčitanije pisce hrvatskog podrijetla u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙