FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 2. srpnja

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 2. srpnja.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 2. srpnja.

ZAGREB - Hrvatski sabor će posljednjeg dana 7. sjednice, nakon glasovanja o raspravljenim točkama, raspravljati o odnosu Hrvatske s Haškim sudom. Bit će govora o kvalifikacijama iz haških optužnica o etničkom čišćenju Srba nakon Oluje i o agresiji Republike Hrvatske na susjednu BiH, koje je državni politički vrh ocijenio neprihvatljivima. Riječ je o dijelovima optužnica protiv generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojima se među ostalim navodi da su sva trojica "s drugima, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana, sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je zajednički cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva područja Krajine". Među tridesetak točaka o kojima bi Sabor sutra trebao glasovati prije rasprave o odnosu s Haškim sudom jesu Vladin prijedlog zakona o zaštiti prava pacijenata i Vladin prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Glasovat će se također o slanju hrvatskih vojnika u mirovne misije u Indiju i Pakistan te na Haiti, o čemu bi Sabor trebao odlučiti dvotrećinskom većinom (zgrada Hrvatskom sabora, Trg sv. Marka 6 u 9,30 sati).

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić održat će konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama (zgrada Ministarstva, Vukovarska 33 u 11 sati).

VUKOVAR - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt posjetit će Županijski sud u Vukovaru u povodu Dana Suda, a prisustvovat će i predstavljanju knjige "Osma godina Županijskog suda u Vukovaru" (zgrada Županijskog suda u Vukovaru u 10 sati).

BRIJUNI - Otvaranje turnira "Brioni polo classic" u organizaciji Nacionalnog parka (NP) Brijuni, Istarske županije i talijanske modne kuće "Brioni". Tim projektom NP Brijuni obnavlja tradiciju igranja pola, jednog od najstarijih i najelitnijih sportova. Otvaranju turnira bit će nazočan i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (u 17 sati). Tom prigodom predsjednik Mesić susrest će se s organizatorom turnira Umbertom Angelonijem, a u večernjim satima (u 21 sati) bit će nazočan na otvaranju izložbe o povijesti pola na Brijunima.

ZAGREB - Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja održat će konferenciju za novinare. Govorit će članovi obitelji žrtava Ovčare i predstavnici obitelji nestalih hrvatskih branitelja koji su ovih dana u Beogradu pratili nastavak suđenja i ispitivanja osumnjičenika za zločine počinjene na Ovčari tijekom 1991. (prostorije Saveza, Vlaška 87 u 10 sati).

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac govorit će na konferenciji za novinare o pripremama i programu Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, koji se u Zagrebu i Vukovaru održava od 15. do 19 studenoga (Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4 u 11 sati).

VUKOVAR - Veleposlanik Republike Francuske Francis Bellanger, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Otto Jungvirth i župan vukovarsko-srijemski Nikola Šafer potpisat će ugovor o donaciji Republike Francuske vrijednoj 100.000 eura, što je namjenjeno za razminiranje poljoprivrednog zemljišta Henrikovci na vinkovačkom području (Palača Srijem, Županijska 9, u 11,00 sati).

ZAGREB - Proslava 110. obljetnice Hrvatske bratske zajednice (HBZ) iz Amerike, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Očekuje se dolazak predstavnika Vlade, grada Zagreba i Zagrebačke županije. HBZ jedna je od najutjecajnijih hrvatskih iseljeničkih udruga u svijetu. U SAD-u i Kanadi utemeljena je 1894., a u 785 ogranaka okuplja 86.805 članova. (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u 20 sati).

KRIŽEVCI - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će misno slavlje u prigodi sedme obljetnice kanonizacije Svetog Marka Križevčanina. Time se ujedno obilježava i prvi župni blagdan nove križevačke župe Blažene Djevice Marije (u 10,30 sati).

ZAGREB - Pogreb Stipe Šuvara. Sveučilišni profesor, osnivač SRP-a, bivši član Predsjedništva bivše SFRJ i predsjednik CK SKJ Stipe Šuvar, iznenadno je u 69. godini umro u noći s ponedjeljka na utorak u Zagrebu. (Krematorij, Mirogoj u 12.30 sati).

ZAGREB - Predstavljanje knjige "Međaši - antologija hrvatskog pjesništva 20. stoljeća" (Knjižara Profil Megastore, Bogovićeva 7 u 18 sati).

Dežurni urednici:

prijepodne - Milka Ćurković

poslijepodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Vesna Krbot Nejašmić

telefon: 01/4808 600

telefaks: 01/4808 822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙