FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BARROSO "JAKO ZADOVOLJAN" KONSENZUSOM" I ŽELI "JAKU KOMISIJU"

BRUXELLES, 29. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Portugalski premijer JoseManuel Durao Barroso rekao je da je "jako zadovoljan" što je nasusretu na vrhu u utorak u Bruxellesu "konsenzusom" imenovan zapredsjednika buduće Europske komisije i zauzeo se za "jaku Komisiju".
BRUXELLES, 29. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso rekao je da je "jako zadovoljan" što je na susretu na vrhu u utorak u Bruxellesu "konsenzusom" imenovan za predsjednika buduće Europske komisije i zauzeo se za "jaku Komisiju".

"Jako sam zadovoljan i ponosan što je oko mog imenovanja postignut konsenzus", izjavio je Barroso na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s irskim premijerom Bertiejem Ahernom koji do srijede u ponoć predsjeda Europskom unijom.

"Treba nam snažna Europska komisija", dodao je imenovani nasljednik Talijana Romana Prodija.

Durao Barroso je zaželio da se za njegova mandata konkurentski ciljevi koje je EU utvrdio 2000. na summitu u Lisabonu "pomire" s "načelima solidarnosti" koje zagovaraju pristaše Europe s naglašenijim socijalnim značajkama.

Na pitanje o budućoj raspodjeli portfelja u novoj Komisiji, Barroso je odgovorio da je ona "isključivo njegova obveza".

Premda države članice trenutno iznose svoje zahtjeve o tom pitanju, Barroso je kazao da "još ne može reći zadnju riječ u svezi s raspodjelom portfelja".

"Nikome nisam ništa obećao. To ne mogu i neću učiniti prije nego me potvrdi Europski parlament", kazao je, istaknuvši da bi u svojoj ekipi htio imati "dovoljan" broj žena.

Barroso je usto naglasio da će se za svog mandata zalagati za "ravnotežu" između država članica, velikih i malih, bogatih i siromašnih te starih i novih članica Unije.

Države članice moraju pokazati da su "jednake" između sebe, kazao je novi predsjednik.

"Želim obnašati dužnost s dobrom dozom realizma i oduševljenja, uz nešto ambicije", izjavio je.

"To je nužno da bi se nastavio europski san - Europa koju će sve države članice i svi njezini građani voljeti i poštovati", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙