FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LUKSEMBURŽANI NAJBOGATIJI, LATVIJCI NAJSIROMAŠNIJI U EU

BRUXELLES, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Luksemburžani su najbogatijistanovnici nedavno proširene Europske unije (EU) na 25 zemaljačlanica, a za njima slijede Irci, dok se na drugom kraju te ljestvicenalaze Latvijci, pokazalo je najnovije istraživanje europskestatističke agencije Eurostat.
BRUXELLES, 4. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Luksemburžani su najbogatiji stanovnici nedavno proširene Europske unije (EU) na 25 zemalja članica, a za njima slijede Irci, dok se na drugom kraju te ljestvice nalaze Latvijci, pokazalo je najnovije istraživanje europske statističke agencije Eurostat.

Eurostat, objavivši po prvi puta komparativnu tablicu visine bruto domaćeg proizvoda (BDP) po glavi stanovnika u svih 25 zemalja članica EU, ustanovio je goleme razlike u bogatstvu koje tek treba premostiti u novom bloku.

Državljani Luksemburga, malenog ali uspješnog financijskog središta, zabilježili su 208 posto prosječnog BDP-a po stanovniku 25-člane Unije u prošloj godini. (Prosječna vrijednost za EU-25 uzeta je kao osnovica).

Irskom narodu, koji svjedoči preobrazbi svoga gospodarstva, tzv. "Keltskog tigra" zahvaljujući koristima od članstva u EU, pripalo je 2. mjesto te ljestvice, sa 131 posto. Od najvećih gospodarstava EU, Britanija se lani našla na 6. mjestu ljestvice, sa 119 posto prosječnog BDP-a po stanovniku, a slijedi Francuska na 9. mjestu (113 posto) te Njemačka na 11. mjestu, sa 108 posto.

Među 10 zemalja koje su se priključile EU 1. svibnja, Cipar ima najviši BDP po stanovniku (83 posto EU prosjeka), što je više u usporedbi s nekim starijim članicama poput Grčke i Portugala.

Brojke Eurostata su, međutim, naglasile da novim EU članicama predstoji dugi put u usklađivanju s naprednijim starijima članicama, dok im iskustvo Irske predstavlja najveću nadu. Deset zadnjih mjesta na ljestvici zauzele su novopridošlice, pri čemu je na samom kraju ljestvice Latvija sa svega 42 posto EU prosjeka, a odmah do nje Poljaci i Litvanci s po 46 posto.

A zemlje koje su još pred vratima EU još lošije stoje: Turci imaju 27 posto prosječnog BDP-a po stanovniku, a tek nešto bolji od njih su Bugarska (29 posto) i Rumunjska (30 posto).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙