FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA OBUSTAVILA UVOZ MESA IZ EU-a; U EU IZNENAĐENI

MOSKVA, 3. lipnja 2004. (Hina/AP/Reuters) - Rusija je obustavila uvozmesa iz Europske Unije (EU) zbog ustrajanja službene Moskve da zemljeEU-a počnu koristiti jedinstveni veterinarski certifikat od ovogmjeseca, izvijestilo je danas rusko Ministarstvo poljoprivrede.
MOSKVA, 3. lipnja 2004. (Hina/AP/Reuters) - Rusija je obustavila uvoz mesa iz Europske Unije (EU) zbog ustrajanja službene Moskve da zemlje EU-a počnu koristiti jedinstveni veterinarski certifikat od ovog mjeseca, izvijestilo je danas rusko Ministarstvo poljoprivrede.

Ruska veterinarska služba prestala je potpisivati certifikate pojedinih europskih zemalja u utorak, što je rezultiralo obustavom uvoza, no rješenje problema očekuje se uskoro, stoji u izvješću tog ministarstva.

Moskva je kao krajnji rok za korištenje novih certifikata odredila 1. svibanj, no produljila je taj rok za još mjesec dana tijekom pregovora ruskog premijera Mikhaila Fradkova i predsjednika Europske komisije Romana Prodija.

Kako su izvijestili ruski mediji, obustavljen je uvoz govedine, svinjetine i peradi.

Povjerenik EU-a za zdravstvo i zaštitu potrošača, David Byrne, iznenađen je obustavom uvoza, jer su rasprave o problemu jedinstvenog sustava certifikacije još u tijeku. "Poremećaj u tijeku trgovine nepotreban je i neopravdan", kazao je. "Naši izvozni artikli su bezopasni i zdravi. Takav postupak Rusije nije u skladu s poboljšanim odnosima s tom zemljom, kakvima su se činili nakon prošlomjesečnog sastanka na vrhu EU-a i Rusije."

Trgovina mesom između EU-a i Rusije godišnje EU donosi 1,3 milijarde eura, a obustavom uvoza u Rusiju trpi 12 europskih zemalja, uključujući Francusku, Nizozemsku, Dansku, Irsku, Njemačku i Poljsku, kazao je Byrne, koji je taj slučaj odlučio prijaviti WTO-u.

Uvoz iz EU-a čini 20 posto ukupnog uvoza peradi u Rusiju, 78 posto uvoza govedine i pola uvoza svinjetine, izvješćuje ruski dnevni poslovni list Kommersant. The Moscow Times, pak, citira Jean-Luc Merieux-a, glavnog tajnika Udruge EU-a za trgovinu stokom i mesom, koji tvrdi da je Rusija odredište 60 posto ukupnog izvoza govedine iz EU-a, te 23 posto ukupnog europskog izvoza svinjetine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙