FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA UPUTILA SABORU ODLUKU O ODGODI PROGLAŠENJA EKOLOŠKO-RIBOLOVNE ZONE

ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Vlada RH je s današnje sjednice Saboruuputila dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu,kojom se predlaže odgoda proglašenja ekološko-ribolovne zone sve dosklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europskezajednice.
ZAGREB, 2. lipnja 2004. (Hina) - Vlada RH je s današnje sjednice Saboru uputila dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Hrvatske na Jadranu, kojom se predlaže odgoda proglašenja ekološko-ribolovne zone sve do sklapanja ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Hrvatske i Europske zajednice.

Hrvatski sabor Vladin je prijedlog, uz protivljenje svih oporbenih klubova, večeras po hitnom postupku uvrstio u dnevni red 7. sjednice, a očekuje se da će ga raspraviti sutra poslijepodne.

Po predloženoj dopuni, primjena pravnog režima zaštićene ekološko-ribolovne zone na članice EU započet će nakon sklapanja navedenog ugovora.

Kako se neslužbeno doznaje, Vlada se na odgodu primjene zaštićene zone, koja je po prošlogodišnjoj odluci Sabora na snagu trebala stupiti u listopadu ove godine, odlučila zbog pritisaka Italije i Slovenije, odnosno njihova protivljenja proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranskom moru.

Te su dvije članice EU, navodno, bile spremne uložiti veto na Vijeću ministara EU sredinom lipnja, kada Hrvatska očekuje odluku o statusu kandidata i određivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

Nagađa se da se u nacrtu odluke tog Vijeća, koju bi 25 ministara članica EU trebali raspraviti 17. ili 18. lipnja, predlaže da Hrvatska dobije status kandidata, a da pregovori o članstvu u EU počnu u prvoj polovici iduće godine.

Proglašenje ekološko-ribolovne zone smatra se posljednjom preprekom Hrvatske u njezinom približavanju EU, a njenom odgodom se, kako se nagađa, otklanja i opasnost da neke članice EU, posebno Italija i Slovenija, ulože veto pa da Hrvatska dobije status kandidata, ali ne i datum otpočinjanja pregovora.

U diplomatskim izvorima može se čuti da bi EU mogla Hrvatskoj datum pregovora odrediti u ožujku iduće godine, za vrijeme redovitog summita EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙