FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TUŽITELJSTVO ZATRAŽILO ZATVORSKE KAZNE I ODUZIMANJE IMOVINE OPTUŽENIMA U SLUČAJU TISAK

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Tužiteljstvo u tzv. slučaju Tisakzatražilo je danas u završnoj riječi na zagrebačkom Općinskom sudu dase Miroslav Kutle i 12 suoptuženika osude na kazne bezuvjetnog zatvorai da im se oduzme imovinska korist koju su navodno ostvarilinezakonito.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Tužiteljstvo u tzv. slučaju Tisak zatražilo je danas u završnoj riječi na zagrebačkom Općinskom sudu da se Miroslav Kutle i 12 suoptuženika osude na kazne bezuvjetnog zatvora i da im se oduzme imovinska korist koju su navodno ostvarili nezakonito.

U završnoj riječi, napisanoj na 30 stranica, zamjenik zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Hrvoje Pezelj kazao je kako je suština optužnice da je novca iz Tiska prebacivan drugim pravnim osobama s namjerom da se ne vrati toj tvrtki, te da su se u svrhu prikrivanja potpisivale i provodile izjave o prijeboju.

Ustvrdio je kako obrana optuženika nije dokazala da je Tisak bio u sustavu povezanih društava, no da izvedeni dokazi upućuju da je Kutle bio skriveni vlasnik dionica Tiska.

"Globus holding nije bio vlasnik Tiska, već je to bio Kutle. To poduzeće spominje se samo iz razloga da se pokuša otkloniti Kutlina odgovornost i da se pokuša obrazložiti sustav ovisnih društava u kojem je Tisak bio ovisno društvo", kazao je Pezelj.

Ocijenio je da su i obrane suoptuženika Kutlu predstavile kao gazdu i osobu koja kontrolira financije, a ne kao osobu koja istupa ispred Globus holdinga.

Zamjenica zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika Nada Josipović u svojoj je završnoj riječi naglasila da gospodarski kriminal napada temelje državnih institucija.

"Šteta počinjena takvim kaznenim djelom, manja je od utjecaja takve vrste kriminaliteta na postojeći društveni sustav, gubitak povjerenja i povećanje nepovjerenja u sam sustav", kazala je i stoga predložila da se optuženicima oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom.

Suđenje se nastavlja sutra završnim riječima branitelja nakon čega se očekuje nepravomoćna presuda u sudskom postupku koji traje gotovo četiri godine, a u kojem je Kutle optužen da je suoptuženike poticao na gospodarske zlouporabe kojima je Tisak, najveći hrvatski distributer novina, navodno oštećen za oko 44 milijuna kuna.

Ostali optuženici terete se kao počinitelji ili pomagači u zlouporabama u gospodarskom poslovanju, te krivotvorenju službenih isprava.

Uz Kutlu, na optuženičkoj klupi su Zdenko Francetić, Božidar Marić, Petar Anić, Krunoslav Marčinko, Ivan Majić, Juraj Hrvačić, Mladen Strukan, Ivan Granić, Tomislav Mesarić, Milena Šenator, Dražen Mandić i Stanko Koncul.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙