FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAČANIN U ZATVORU BiH

SARAJEVO,14. lipnja 2004.(Hina) - Iračanin Abduladhim Maktouf kojigodinama živi u Bosni i Hercegovini uhićen je po odobrenju Suda BiHkako bi se protiv njega provela istraga o njegovim poslovnimaktivnostima i vezama sa službenim osobama u BiH, priopćilo je uponedjeljak Tužiteljstvo BiH u Sarajevu.
SARAJEVO,14. lipnja 2004.(Hina) - Iračanin Abduladhim Maktouf koji godinama živi u Bosni i Hercegovini uhićen je po odobrenju Suda BiH kako bi se protiv njega provela istraga o njegovim poslovnim aktivnostima i vezama sa službenim osobama u BiH, priopćilo je u ponedjeljak Tužiteljstvo BiH u Sarajevu.

Neslužbenu informaciju o uhićenju kontroverznog Iračanina proteklog je vikenda objavila TV Federacije BiH (FTV) a državno je tužiteljstvo tu vijest potvrdilo nakon dva dana.

Sudac Suda BiH Myron Greenberg prihvatio je zahtjev posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije da se Maktoufu odredi 30-dnevni pritvor.

Ime Abduladhima Maktoufa mediji u BiH već godinama povezuju sa sumnjivim poslovima obavljenim posredstvom poduzeća "Palma" čije je sjedište u Travniku.

Pretpostavljalo se kako ta tvrtka čija je registrirana djelatnost bila uvoz tehničke robe, vjerojatno predstavlja samo paravan za znatno unosniju trgovinu drogom.

Financijska policija Federacije BiH prije dvije godine zapečatila je i pretresla prostorije u kojima je smještena "Palma" no tada nije bilo izravnih posljedica za njegova vlasnika.

Maktouf se branio tvrdnjama kako je njegovo poslovanje u BiH potpuno zakonito te da je riječ o politički motiviranim podmetanjima.

Odvjetnik Adil Lozo je nakon uhićenja Maktoufa izjavio kako se

njegova branjenika tereti da je počinio carinsku prijevaru, odnosno da je krivotvorenjem uvozne dokumentacije izbjegao platiti carinske pristojbe u iznosu većem od 70 tisuća eura.

Lozo je međutim potvrdio i kako bi Maktouf mogao biti važnim dijelom istrage koja se vodi protiv Asima Fazlića, bivšeg zamjenika direktora Interpola za BiH koji je u veljači uhićen pod sumnjom da je odavao službene tajne i održavao veze s kriminalcima te im pomagao izbjeći policijske potjere.

Državno tužiteljstvo koje vodi istragu i u Fazlićevu slučaju navodno je tražilo da Maktouf pojasni indicije kako je svojedobno ovom visokom dužnosniku Interpola dao mito od pet tisuća eura.

Ovjetnik Lozo navodi kako je Maktouf dragovoljno doputovao iz Kanade čiji je državljanin u BiH kako bi svjedočio u ovom slučaju no umjesto toga policija ga je odmah uhitila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙