FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA SEDMORICI BOŠNJAKA OPTUŽENIH ZA RATNE ZLOČINE

MOSTAR, 28. lipnja 2004. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda uMostaru u ponedjeljak je izreklo oslobađajuću presudu sedmoricikonjičkih Bošnjaka (Miralem Salihović, Muharem Hujdur, Sadat Sarajlić,Safet Sarajlić, Senad Begut, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska), koje jeoptužnica teretila za ratni zločin nad Srbima u Konjicu, odnosno zaubojstvo dvojice Srba Slavka Suše i Novaka Lijeskića u svibnju 1992.godine.
MOSTAR, 28. lipnja 2004. (Hina) - Sudsko vijeće Županijskog suda u Mostaru u ponedjeljak je izreklo oslobađajuću presudu sedmorici konjičkih Bošnjaka (Miralem Salihović, Muharem Hujdur, Sadat Sarajlić, Safet Sarajlić, Senad Begut, Muhamed Sarajlić i Jasmin Guska), koje je optužnica teretila za ratni zločin nad Srbima u Konjicu, odnosno za ubojstvo dvojice Srba Slavka Suše i Novaka Lijeskića u svibnju 1992. godine.

Tužiteljica u ovom sudskom postupku Vesna Pranjić najavila je da će na oslobađajuću presudu podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Predsjednik Sudskog vijeća Slavko Pavlović je obrazlažući oslobađajuću presudu rekao kako tužiteljstvo nije ponudilo ni jedan dokaz da su sedmorica optuženih počinila ratni zločin.

Na početku suđenja sredinom svibnja ove godine Rajka Suša, supruga ubijenog Slavka Suše, je kao svjedokinja optužbe u sudnici prepoznala optužene kao osobe koje su prisilno odvele njezina muža, nakon čega je on pronađen mrtav u Jablaničkom jezeru. Predsjednik Sudskog vijeća Slavko Pavlović je rekao kako svjedočenje Rajke Suše nije i dokaz da su njezina muža ubili oni koji su ga odveli iz stana.

Izricanju oslobađajuće presude sedmorici Bošnjaka prethodile su višesatne završne riječi branitelja svih sedam optuženika i tužiteljice Vesne Pranjić.

Tužiteljica Vesna Pranjić je kategorički tvrdila da su optuženi, kao pripadnici Armije BiH, počinili zločin, odnosno da su Slavko Suša i Novak Lijeskić ubijeni u Konjicu samo zato što su Srbi. Tužiteljica je više puta ponovila kako je cijelom akcijom ubojstva dvojice konjičkih Srba rukovodio optuženi Jasmin Guska koji je u vrijeme tog ubojstva, prva polovica svibnja 1992. godine, bio načelnik policije u Konjicu. Branitelji optuženih su opovrgavali navode optužbe, tražeći oslobađajuće presude i ističući kako je jedan od optuženih Slavko Suša surađivao, odnosno špijunirao za JNA koja je, kako su naglašavali, izvršila agresiju na BiH. Tužiteljica Vesna Pranjić rekla je kako su tvrdnje obrane neuvjerljive.

To suđenje, u kojem je za jednoipolmjesečnog trajanja saslušano 23 svjedoka optužbe i osam svjedoka obrane, Županijskom sudu u Mostaru odobrio je Haški sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙