FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KALMETA S BANKAMA POTPISAO UGOVORE O SURADNJI NA KREDITIRANJU OBITELJSKOG HOTELIJERSTVA

ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta potpisao je danas s predstavnicima devetposlovnih banaka te Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ugovoreo poslovnoj suradnji u realizaciji kreditnog programa namijenjenogpoticanju obiteljskog hotelijerstva.
ZAGREB, 18. lipnja 2004. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta potpisao je danas s predstavnicima devet poslovnih banaka te Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) ugovore o poslovnoj suradnji u realizaciji kreditnog programa namijenjenog poticanju obiteljskog hotelijerstva.

Kreditna sredstva iz ovog programa namijenjena su obiteljskom poduzetništvu u turizmu za izgradnju malih hotela, pansiona, apart hotela s restoranima i kampovima te refinanciranje postojećih kredita za hotele i pansione, kao i za ulaganje u obnovu starih kuća u skladu s izvornom tradicijskom i ambijentalnom arhitekturom u posebnom potprogramu "Pod stoljetnim krovovima". Također, predviđena su i sredstva za refinanciranje postojećih kredita, ali samo kod hotela i pansiona sa 10 do 40 soba.

Program poticanja obiteljskog hotelijerstva predstavlja poboljšanje starog programa "Poticaj za uspjeh", kazao je Kalmeta te dodao da je osnovna razlika prema starom programu to što se iz financiranja isključuju manje radnointenzivni smještaji, poput apartmana i soba.

Kalmeta očekuje da će do trećeg kvartala iduće godine korištenjem sredstava iz ovog programa u funkciju biti oko 200 obiteljskih i malih hotela i pansiona, čime će se potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, suzbiti siva ekonomija, produžiti sezona, ali i povećati prihodi od turizma.

Tim se programima, kazao je Kalmeta, potiče razvoj kvalitetnijih turističkih smještaja s većim kapacitetom, većim brojem zaposlenih i boljom ponudom.

Prema programu, najmanji iznos kredita biti će 5 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a ovisno o namjeni rok otplate bit će 6 i 20 godina, uz poček od 1 do 2 godine.

U prvoj polovici otplate kamatna će stopa biti fiksna, i iznosit će između 1 i 4 posto, dok će se u drugoj polovici primjenjivati promjenjiva kamatna stopa od 6 posto godišnje, koju će država subvencionirati s fiksnih 1 do 2 posto, ovisno o vrsti kredita, tj. namjeni.

Dodatno će se, sa 1 posto subvencionirati i poduzetnici s područja posebne državne skrbi, otoka ili kontinentalnih područja, a s 0,5 posto subvencionirat će se izgradnja dodatnih sadržaja, poput bazena, teniskih terena i sl.

Program predviđa da se sredstva mogu dobiti samo za hotele i pansione sa 10 do 40 soba najmanje kategorije od tri zvjezdice za hotel, odnosno "komfor" za pansione, zatim za aparthotele s restoranom sa 7 do 20 apartmana, te za postojeće sobe i turističke apartmane iznajmljivačima koji postanu poduzetnici tj. registriraju se kao društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Sredstva se uvjetuju i zapošljavanjem najmanje jedne osobe, ugradnjom grijanja i hlađenja u smještajne kapacitete, uređenim sanitarnim grupama u kampovima, prioritetnom uporabom domaćih proizvoda i usluga i sl.

Bankama s kojima je ugovor o suradnji potpisan danas pridružit će se još tri ili četiri banke, tako da će u realizaciji programa poticanja obiteljskog hotelijerstva sudjelovati ukupno oko 14 hrvatskih komercijalnih banaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙