FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRVA PRIVATNA RAKETA KRENULA U SVEMIR

SAD-SVEMIRPRVA PRIVATNA RAKETA KRENULA U SVEMIRPUSTINJA MOJAVE (Kalifornija), 21. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - SpaceShipOne uzletio je u ponedjeljak rano ujutro kao prva faza prvogasvjetskog komercijalnog svemirskog leta iz pustinje Mojave najugoistoku Kalifornije.
PUSTINJA MOJAVE (Kalifornija), 21. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - SpaceShipOne uzletio je u ponedjeljak rano ujutro kao prva faza prvoga svjetskog komercijalnog svemirskog leta iz pustinje Mojave na jugoistoku Kalifornije.

Raketom pilotira veteran Mike Melvill, a uzletjela je na letjelici nazvanoj White Knight, od koje će se odvojiti na visini od 50 tisuća stopa, a zatim će upaliti vlastite motore do visine od 100 kilometara.

Na toj će visini oko tri minute biti u bestežinskom stanju, a onda će se vratiti u Zemljinu atmosferu i sletjeti.

Ako sve dobro prođe, ekipa broda SpaceShipOne, na čijem je čelu legendarni konstruktor Burt Rutan, a s 20 je milijuna dolara financira suosnivač Microsofta Paul Allen, imat će velike izglede da osvoji deset milijuna dolara nagrade Ansari X kao prva ekipa koja je poslala letjelicu s pilotom u svemir i sigurno se spustila dvaput u dva tjedna.

Tim se projektom želi pokazati izvedivost komercijalnih svemirskih letova i otvoriti vrata svemirskom turizmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙