FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TURSKA: CHIRAC OŠTRO KOMENTIRAO BUSHOVU IZJAVU O TURSKOJ I EU

ISTANBUL, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednikJacques Chirac oštro je u ponedjeljak u Istanbulu odgovorio američkompredsjedniku Georgeu Bushu nakon što je on pozvao dužnosnike EU-a daodrede točan datum početka razgovora s turskim predstavnicima zaulazak te zemlje u europsku organizaciju.
ISTANBUL, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Francuski predsjednik Jacques Chirac oštro je u ponedjeljak u Istanbulu odgovorio američkom predsjedniku Georgeu Bushu nakon što je on pozvao dužnosnike EU-a da odrede točan datum početka razgovora s turskim predstavnicima za ulazak te zemlje u europsku organizaciju.

Oštra Chiracova reakcija dogodila se na NATO-ovu summitu u Istanbulu čiji je cilj izgladiti nesuglasice unutar Saveza oko pitanja rata u Iraku koji su povele Sjedinjene Države, a Francuzi su mu se silovito protivili.

"Ako je predsjednik Bush uistinu to izjavio na način na koji je preneseno, ne samo da je otišao predaleko, već je otišao u područje koje nije njegovo. To je kao da ja pokušam Sjedinjenim Državama sugerirati kako bi trebale rješavati svoje odnose s Meksikom", rekao je novinarima Chirac.

Tijekom sastanka s turskim čelnicima održanim prije početka summita u Istanbulu Bush je spominjao Tursku kao jedinog muslimanskog člana Saveza te je ocijenio kako bi ta zemlja trebala biti nagrađena na način da se odredi točan datum početka pregovora za njezin ulazak u EU.

Čelnici EU-a odluku o pregovorima za mogući ulazak Ankare u organizaciju ne moraju donijeti do kraja godine, kada će Turska iznijeti pokazatelje napretka postignutog na području ljudskih prava i u ostalim bitnim područjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙