FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMACIJA OIC U ISTANBULU

ANKARA, 14. lipnja 2004. (Hina) - Turski predsjednik Ahmet NecdetSezer pozvao je u ponedjeljak u Istanbulu zemlje članice Organizacijeislamske konferencije (OIC) da demokratiziraju vlastite gospodarske ipolitičke sustave. Drži kako se samo takvim reformama može ići u koraksa suvremenim svjetskim razvitkom.
ANKARA, 14. lipnja 2004. (Hina) - Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer pozvao je u ponedjeljak u Istanbulu zemlje članice Organizacije islamske konferencije (OIC) da demokratiziraju vlastite gospodarske i političke sustave. Drži kako se samo takvim reformama može ići u korak sa suvremenim svjetskim razvitkom.

Sezer je, otvarajući dvodnevni 31. sastanak šefova diplomacija OIC-a, predložio da sekularistička Turska, članica NATO saveza i bliski saveznik SAD, preuzme ulogu "političkog mosta" izmedju Istoka i Zapada.

Turski šef države je zatražio i veću ulogu Ujedinjenih naroda (UN) u rješavanju iračke poratne drame.

Sezer je, već u startu, pokušao ublažiti oštre osude izraelskog ponašanja na okupiranim palestinskim teritorijima. Takvo stajalište odudara od nedavne izjave premijera Recepa Tayyipa Erdogana koji je izraelsku rušilačku vojnu akciju u palestinskom logoru Rafahu okarakterizirao kao "državni terorizam".

Turska se, istodobno, zauzela za to da zemlje OIC-a pomognu izlazak tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar iz obruča međunarodnih sankcija. Rečeno je da za to nakon ciparskog referendumu 24. travnja, ne postoje nikakve prepreke, budući da su se Turci izjasnili za "Annanov plan" o ponovnom ujedinjenju otočke države, ali da je to grčka strana odbila.

Sudionicima ministarskog zasjedanja OIC- obratio se i glavni tajnik UN Kofi Annan. On je pozvao islamske zemlje da pruže punu podršku privremenoj iračkoj vladi.

Annan je izrazio uvjerenost da Irak ima vrlo dobru perspektivu i budućnost unatoč, kako je rekao, vrlo raširenom nasilju.

Glavni tajnik UN je pozvao Izrael i PLO da obustave sadašnje nasilje. Rekao je da se rješenje sukoba kao i uspostava neovisne palestinske države, koja bi živjela u miru i sigurnosti s Izraelom, mora naći za pregovaračkim stolom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙