FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AHERN UMJERENI OPTIMIST U POGLEDU EUROPSKOG USTAVA

BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Europskog vijeća, irskipremijer Bertie Ahern izrazio je u četvrtak umjereni optimizam da ćeeuropski čelnici na summitu u Bruxellesu postići dogovor o prvomeuropskom ustavu.
BRUXELLES,17. lipnja(Hina) - Predsjedatelj Europskog vijeća, irski premijer Bertie Ahern izrazio je u četvrtak umjereni optimizam da će europski čelnici na summitu u Bruxellesu postići dogovor o prvom europskom ustavu.

"Iako još postoje velike razlike, približavamo se sporazumu", rekao je Ahern na konferenciji za novinare po završetku prve sjednice u okviru Međuvladine konferencije o ustavu.

Prvi dan summita, čelnici 25 zemalja članica cijelo su poslijepodne raspravljali o institucionalnim pitanjima - načinu odlučivanja u Vijeću ministara, broju povjerenika u Europskoj komisiji te Europskom parlamentu.

Ahern je rekao da se pitanje formule za odlučivanje dvostrukom većinom pokazalo jednim od najtežih pitanja. Irsko je predsjedništvo predložilo da se odluke u Vijeću ministara donose dvostrukom većinom prema formuli 55/65, što znači da je odluka donesena ako za nju glasuje najmanje 55 posto država članica koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Ahern je najavio da će irsko predsjedništvo noćas izići s novim prijedlozima na temelju onoga što se čulo na današnjoj raspravi. O novim prijedlozima, čelnici EU-a raspravljat će u petak.

I francuski predsjednik Jacques Chirac je potvrdio da je moguć dogovor oko ustava. "Stigli smo do točke na kojoj je dogovor posve moguć", rekao je Chirac.

Chirac je rekao da je načelno prihvaćen prijedlog irskog predsjedništva prema kojem bi Europska komisija do 2014. godine imala jednak broj povjerenika koliko i država članica, a nakon toga bi se taj broj smanjio na 18.

Slovenski premijer Anton Rop je rekao da se male zemlje ne slažu s tim prijedlogom. One zauzvrat predlažu da se 2014. godine automatski ne smanjuje broj povjerenika, nego da se tada ponovno raspravlja i odlučuje o tom pitanju. Dodao je, međutim, da ne očekuje da će male zemlje inzistirati na tom prijedlogu.

Slovenski premijer Rop je rekao da je prihvaćen prijedlog da minimalni broj zastupnika u Europskom parlamentu bude šest.

Čelnici EU-a nastavit će tijekom radne večere raspravu o budućem predsjedniku Europske komisije, koji u studenom treba naslijediti Romana Prodija.

"Treba nam dinamična osoba, koja će voditi Europu u sljedećem razdoblju", rekao je Ahern, odbivši reći koja su imena u optjecaju.

Francuski predsjednik Chirac ponovno je podržao belgijskog premijera Guy Verhofstadta, dok je za sadašnjeg povjerenika za vanjske poslove Chrisa Patten rekao da "to ne bi bila dobra odluka", između ostalog, i zato što dolazi iz zemlje koja je izvan euro-zone.

Pattena, britanskog proeuropskog konzervativca, u četvrtak su za novog predsjednika Europske komisije predložili čelnici Europske pučke stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙