FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SREDIŠNJI BANKARI USVOJILI BASEL II

ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - SREDIŠNJI BANKARI USVOJILI BASEL II
ZAGREB, 28. lipnja 2004. (Hina) - SREDIŠNJI BANKARI USVOJILI BASEL II

HINA - Financijski servis

Povratak na snažan globalni gospodarski rast dao je pozitivan predznak godišnjem sastanku središnjih bankara vodećih svjetskih gospodarstava održanom protekloga vikenda u Baselu, u Švicarskoj.

Dominantna tema sastanka Banke za međunarodna plaćanja (BIS) bio je brzi rast kineskog gospodarstva, budući financijska tržišta zabrinjava mogućnost njegovog pregrijavanja, što bi moglo rezultirati agresivnim potezima usmjerenim na odvraćanja ulaganja.

Guverner kineske središnje banke Zhou Xiaochuan ustvrdio je, međutim, kako su nastojanja za obuzdavanje snažnog rasta kineskog gospodarstva posve učinkovita.

"Kinesko gospodarstvo nalazi se u procesu polaganog usporavanja. Za sada je situacija prilično ohrabrujuća", kazao je Zhou. Istakao je da će, bude li potrebno, biti poduzeti dodatni koraci kako bi se usporio rast od 9,8 posto u prvome tromjesečju, koji izaziva rast inflacije.

Mogućnost da bi američka središnja banka Fed u srijedu mogla podići kamatne stope nije izazvala previše zabrinutosti budući su gospodarstva općenito dovoljno snažna da izađu na kraj s većim troškom financiranja, dok su se tržišta većinom već pripremila na promjenu.

Skupina 10 središnjih bankara iz najvećih svjetskih gospodarstava okupljenih na tome sastanku također su, s ciljem pojačavanja otpornosti financijskih sustava na šokove, odobrili sveobuhvatni novi sporazum o kapitalu banaka nazvan Basel II.

Prema riječima predsjednika G10 Jean-Claudea Tricheta, taj će sporazum - koji sada mora biti primijenjen na nacionalnim razinama - "poboljšati sposobnost financijskog sektora da služi kao izvor održivog rasta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙