FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KONFERENCIJA U POVODU 60. GODIŠNJICE MMF-A I SVJETSKE BANKE

MADRID, 14. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Ekonomski stručnjaci iz cijelogasvijeta okupili su se danas u Madridu na dvodnevnoj konferenciji kojomse obilježava 60. godišnjica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) iSvjetske banke, poznatih pod nazivom Bretton Woods institucije.
MADRID, 14. lipnja 2004. (Hina/dpa) - Ekonomski stručnjaci iz cijeloga svijeta okupili su se danas u Madridu na dvodnevnoj konferenciji kojom se obilježava 60. godišnjica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, poznatih pod nazivom Bretton Woods institucije.

Konferencija se održava pod nazivom "Dolari, dugovi i deficiti - 60 godina nakon Bretton Woodsa", u organizaciji španjolske središnje banke i novog izvršnog direktora MMF-a Rodriga Ratoa, bivšeg španjolskog ministra gospodarstva.

Na njoj su se okupili akademici, dužnosnici visokog ranga i predstavnici privatnog sektora. Očekuju se i španjolski ministar gospodarstva Pedro Solbes, predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, španjolski guverner Jaime Caruana, te predstavnici središnjih banaka Francuske, Njemačke, Kine i Indije.

Rasprava će biti usredotočena na javne dugove, njihovu vezu s makroekonomskim rastom i njegovom održivošću, vanjske deficite, strategije za rješavanje kriza, valutne tečajeve i valutne režime.

Sa sjedištem u Washingtonu, MMF i Svjetska banka osnovani su u srpnju 1944. u Bretton Woodsu u SAD-u kako se približavao završetak Drugog svjetskog rata. Cilj njihova osnivanja bio je pomoći izgradnju ratom uništene Europe i stvaranje stabilnog globalnog gospodarskog sustava, no njihova misija kasnije je promijenjena u pružanje pomoći državama u razvoju.

Politike tih institucija i nadalje ostaju kontroverzne, a njihovi kritičari tvrde da je njihov model tržišne ekonomije "jedna veličina za sve" povećao siromaštvo u zemljama u razvoju te ih ostavio s golemim teretom dugova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙