FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRANCI ĆE I DALJE POŠTOVATI ODLUKU O PREKIDU PROCESA OBOGAĆENJA URANA

TEHERAN, 27. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Iranci će nastaviti poštovatisvoju odluku o prekidu procesa obogaćenja urana, no odbacuju kritikemeđunarodne zajednice koje se odnose na njihovu odluku o ponovnojizgradnji centrifuga, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskogaministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.
TEHERAN, 27. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Iranci će nastaviti poštovati svoju odluku o prekidu procesa obogaćenja urana, no odbacuju kritike međunarodne zajednice koje se odnose na njihovu odluku o ponovnoj izgradnji centrifuga, izjavio je u nedjelju glasnogovornik iranskoga ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.

"U listopadu smo se obvezali da ćemo prekinuti proces obogaćenja urana i to ćemo obećanje održati", rekao je Assefi. Teheran se u listopadu pred predstavnicima Njemačke, Francuske i Velike Britanije obvezao da će prekinuti proces obogaćenja urana, a u veljači su se Iranci obvezali da će prestati s izgradnjom centrifuga, aparata potrebnih za taj proces.

No, nakon procjene da Europljani nisu održali obećanja, Iranci su ih obavijestili da će nastaviti proizvoditi centrifuge. "Da bi se uspostavilo povjerenje, potrebne su dvije strane. Mi smo suradnju pokazali na transparentan način, dobro smo napredovali, no Europljani nisu ispunili svoj dio obveze, što nas je iznenadilo", rekao je Assefi.

"Naša politika prema Međunarodnoj agenciji za atomsku politiku (IAEA) nije se promijenila, promijenile su se samo naše obveze prema EU-u. Proizvodnja centrifuga odvijat će se vrlo transparentno, pod nadzorom IAEA i na temelju međunarodnih odredbi", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙