FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŽUŽUL U CRANS MONTANI: EU JE CILJ ZEMALJA JUGOISTOČNE EUROPE

ZAGREB/CRANS MONTANA, 25. lipnja 2004. (Hina) - Europska je unija ciljsvih europskih država, a osobito zemalja jugoistočne Europe, rekao jeu petak na skupu u Crans Montani hrvatski ministar vanjskih poslova.
ZAGREB/CRANS MONTANA, 25. lipnja 2004. (Hina) - Europska je unija cilj svih europskih država, a osobito zemalja jugoistočne Europe, rekao je u petak na skupu u Crans Montani hrvatski ministar vanjskih poslova.

U telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik ministra vanjskih poslova rekao je da je ministar Miomir Žužul sudjelovao na javnoj plenarnoj sjednici s temom "Proširenje Europe - kakav format i kakva arhitektura EU-a" na međunarodnom forumu u Crans Montani u Švicarskoj.

"Europska je unija izlazna strategija za sve europske države, a posebno za države jugoistočne Europe. Dobro iskustvo u tom pogledu potvrđuje Slovenija, a sada i hrvatsko približavanje Uniji", rekao je.

Prema Silobrčićevim riječima, ministar Žužul govorio je o tome kako je "Hrvatska povijesno i politički između članica i nečlanica Unije pa je stoga i prirodni zemljopisni i logični politički most".

Proširena na 25 članica, Europska je unija "povijesna činjenica koja označava nove standarde života, sigurnosti, zajedničke budućnosti i razvitka", prenio je glasnogovornik ministrove riječi s plenarne sjednice na kojoj je sudjelovalo 12 govornika, među ostalima i češki predsjednik Vaclav Klaus, albanski predsjednik Alfred Moisiu, povjerenik Europske komisije Janez Potočnik i Rocco Buttiglione, talijanski ministar za europske poslove.

Hrvatski dužnosnici često naglašavaju kako Hrvatska želi biti predvodnica u regiji. Žužul je u Crans Montani rekao kako "proširenje EU-a jugoistočnoj Europi nudi nove mogućnosti, novu viziju demokracije, pokazuje joj kamo i kako treba ići, a na taj se način širi i stabilnost u Europi".

Drugoga dana Foruma u Crans Montani razgovarat će se o utjecaju terorizma na moderna društva, o načinima borbe protiv te suvremene prijetnje, kao i o palestinskom pitanju, o razvoju demokracije i unapređenju sigurnosti u kavkaskome području te o obnovi multilateralizma, rekao je Silobrčić.

U subotu će hrvatski ministar vanjskih poslova predsjedati radnim sastankom o investiranju u Hrvatsku, što ga organizira Rothschildova međunarodna korporacija.

Međunarodni forum u Crans Montani traje do 27. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙