FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AFP: ŽUŽUL SA ZABRINUTOŠĆU GLEDA NA PREDSJEDNIČKE IZBORE U SRBIJI

MADRID, 9. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslovaMiomir Žužul osudio je u srijedu u Madridu sudjelovanje "dokazanihratnih zločinaca" na izborima u Srbiji, prenosi francuska novinskaagencija France presse (AFP).
MADRID, 9. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul osudio je u srijedu u Madridu sudjelovanje "dokazanih ratnih zločinaca" na izborima u Srbiji, prenosi francuska novinska agencija France presse (AFP).

Žužul od utorka boravi u posjetu Španjolskoj, a u srijedu bi o hrvatskom približavanju Europskoj uniji i NATO-u, te stanju u regiji, trebao razgovarati sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom.

"S određenom nelagodom promatramo" predsjedničke izbore, koji će se u nedjelju održati u Srbiji, izjavio je Žužul, prema pisanju AFP-a, na forumu koju je organizirala španjolska agencija Europa Press. Na tom su forumu nazvanom "Nova europska ekonomija", sudjelovali gospodarstvenici, veleposlanici i novinari a hrvatski je šef diplomacije tom prigodom odgovarao i na postavljena pitanja.

"Možete li zamisliti kakva bi bila demokracija u Njemačkoj da su oni koji je osudio sud u Nuernbergu sudjelovali na demokratskim izborima u toj zemlji? To je nezamislivo, ali to je upravo ono što se događa u Srbiji", prenosi AFP Žužulove riječi.

"Dokazani ratni zločinci sudjeluju na izborima" posredstvom Socijalističke stranke (SPS) bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića i ultra-nacionalističke Radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji se nalazi u zatvoru u Haagu, "gdje će najvjerojatnije i završiti svoj život, kao što to sigurno i zaslužuje", izjavio je hrvatski ministar.

"Između ostaloga, jedan predstavnik te stranke je trenutačno kandidat za predsjednika Srbije", dodao je Žužul, prema AFP-u, aludirajući na Tomislava Nikolića, kandidata SRS-a koji bi mogao pobjediti na predsjedničkim izborima.

"Pitam se kako je to moguće. Ovdje postoji problem i ne samo za srpski narod", nastavio je hrvatski ministar, koji je također kritizirao i "međunarodnu zajednicu koja je dozvolila Slobodanu Miloševiću da vodi svoju izbornu kampanju zahvaljujući televizijskim prijenosima svog procesa", na općim izborima održanim u prosincu prošle godine.

"Jasno je da smo zabrinuti i sa zabrinutošću razmatramo što će se dogoditi ako 13. lipnja Nikolić bude izabran, kao što je to moguće. Hoće li on zadržati retoriku koju je koristio tijekom izborne kampanje ili će se promijeniti? To tek treba vidjeti", zaključio je, prema pisanju francuske novinske agencije, Žužul.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙